Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2011 Persoonlijke verhalen Schoon drinkwater voor de moeders uit Ivoorkust

Schoon drinkwater voor de moeders uit Ivoorkust

Wereldwijd moeten meer dan tien miljoen moeders met hun kinderen een oorlog zien te overleven. Vaak staan ze er alleen voor. Toch is er hoop. Zoals voor gevluchte moeders uit Ivoorkust. Rode Kruis-hulpverlener Eugene Popma heeft het aan den lijve ondervonden tijdens zijn werk in Liberia. Wat begon als een politiek conflict, mondde al snel uit in een reeks gevechten en plunderingen. Tienduizenden mensen ontvluchtten Ivoorkust. Een groot aantal van hen naar het buurland Liberia. Te voet, met de kleinsten op de rug en de groteren aan de hand, zochten veel moeders hier een veilige plek.  Liberia, zelf nog herstellende van 30 jaar oorlog, geldt als een van de armste van het continent.

Man verloren

Volgens hulpverlener Eugene Popma  kwamen ze in Liberia aan met helemaal niets. “Veel vrouwen hadden hun man verloren en kinderen raakten tijdens de reis hun moeders kwijt.” Hij schetst de situatie van 2011. Toen de grootste stroom vluchtelingen op gang kwam.


Schoon drinkwater

Eugène werkt in Liberia aan de verbetering van hygiëne en schoon drinkwater.  Met de komst van de vluchtelingen werd de noodzaak hiervoor nog groter. “Onze grootste uitdaging was niet het grote aantal vluchtelingen. Maar hoe moesten we ze bereiken? Veel vluchtelingen verblijven liever niet in een vluchtelingenkamp. Hulp van familie of kennissen lijkt beter. Maar de gastgezinnen kunnen zelf vaak nauwelijks overleven.”Twee vliegen in een klap

Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2011 heeft het Rode Kruis in Liberia twee vliegen in 1 klap geslagen. Gezond drinkwater en latrines verbeteren de gezondheidssituatie in de vluchtelingenkampen én in de gastdorpen. Eugene: “Hiermee vergroten we de kans op overleving van de moeders en hun kinderen. En ook de dorpsbewoners, de mensen die blijven, hebben hier op de lange termijn profijt van.”

Hulp op lange termijn

Langzaam maar zeker keren vluchtelingen terug naar Ivoorkust. Maar zelfs met het einde van een conflict in zicht, komt er nog geen einde aan de dagelijkse strijd om te overleven. Daarom helpt het Rode Kruis ook op de lange termijn. Bijvoorbeeld door de vrouwen te helpen een eigen inkomen op te bouwen of met de wederopbouw van hun huizen en landbouwgrond.