Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2011 De stille ramp

De stille ramp

3FM Serious Request vraagt dit jaar aandacht voor moeders die vechten tegen de gevolgen van oorlog. Een stille ramp die wereldwijd meer dan 10 miljoen moeders raakt.

Deze moeders zijn nergens in beeld, maar moeten zich staande houden wanneer alles om hen heen instort. Vaak is hun man door het geweld omgekomen of vermist, het huis verwoest en de oogst mislukt. De moeder is opeens kostwinner en moet in haar eentje zorgen voor een veilig onderkomen, eten en medicijnen voor haar gezin.

Hulp voor moeders

Het Rode Kruis helpt deze moeders met onderdak, medische hulp en noodhulpgoederen zoals voedsel, drinkwater, zeep en keukengerei. Maar ook met het verdienen van een eigen inkomen en het terugvinden van in de chaos vermiste familieleden.

Een moeder is de stille kracht van een gezin, maar in oorlog redt ze het niet alleen. En haar kinderen redden het niet zonder haar kracht. Help je een moeder dan red je een heel gezin. 

Gevolgen van oorlog 

  • Geen eten, geen drinken en geen medicijnen

 In oorlog- en conflictgebieden zijn eerste levensbehoeften, zoals water, eten, een dak boven je hoofd en een dokter in de buurt, vaak niet meer vanzelfsprekend. Gewapende groepen trekken vechtend en plunderend door de dorpen. Hierdoor is het soms te onveilig om naar de markt te gaan of op de akkers te werken.
 
Ook ziekenhuizen zijn beschadigd of vernietigd, waardoor medische hulp nauwelijks meer beschikbaar is. Voor moeders die leven in conflictgebieden, is dit de dagelijkse praktijk. Ze proberen hun gezin draaiende te houden te midden van geweld. Maar wanneer gevechten sterk oplaaien, is vluchten vaak de enige optie.  
  • In chaos familie kwijt

Wereldwijd zijn miljoenen moeders met hun kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld. Vaak hebben ze in allerijl huis en haard achter moeten laten. Ze zijn hun thuis kwijt. De plek waar hun ouders, broers en zussen wonen en waar ze hun werk, oogst en vee hebben. In de chaos van de vlucht raken moeders hun man of kinderen soms kwijt en blijft een grote onzekerheid achter over het lot van hun dierbaren.  
  • Op de vlucht

Op de vlucht is het voor veel moeders een kwestie van overleven. Vaak is de man achtergebleven of door het geweld omgekomen of vermist en staat de moeder alleen in de zorg voor haar kinderen. Als vrouw is een moeder in oorlogsgebieden kwetsbaar voor seksueel geweld. Iedere dag is een zoektocht naar veiligheid, eten, water en onderdak. Schoon drinkwater is op de vlucht vaak nauwelijks beschikbaar, waardoor ziektes als diarree al snel op de loer liggen. En onderdak betekent in veel oorlogsgebieden een schuilplaats in de dichte jungle of een tent in een vluchtelingenkamp.
 
Het leven op de vlucht in eigen land of over de grens kan maanden en soms zelfs jaren duren. De vlucht is vaak traumatisch voor het hele gezin. Veel moeders en hun kinderen zijn bang om terug naar huis te gaan, zelfs als de gevechten al lang achter de rug zijn.  
  • Huis verwoest en oogst mislukt

Bij terugkomst in hun dorp treffen moeders vaak een en al verwoesting. Hun huis is geplunderd of compleet verwoest en de oogst is mislukt omdat niemand op het land heeft gewerkt. De moeder moet in haar eentje het leven van haar gezin weer op zien te bouwen: als kostwinner die zorgt voor brood op de plank en als moeder die zorgt voor de opvoeding en gezondheid van haar kinderen.

Veelgestelde vragen over de verantwoording van de gelden