Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2012 Het verhaal van Evelyne

Het verhaal van Evelyne

Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2012, startte het Rode Kruis in Haïti een gezondheidsproject voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven aan pasgeboren kinderen. Evelyne (19) uit de Haïtiaanse stad Cote de Fer is één van de vrouwen die dankzij het project een gezonde baby op de wereld heeft gezet. Dit is haar verhaal. 

evelyne.jpg“Mijn oma gelooft heilig in traditionele genezers, de doktè Fèy. Ze reageerde dan ook niet enthousiast toen ik tijdens mijn zwangerschap bezoek kreeg van speciaal getrainde vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis. Uit respect voor de tradities binnen mijn familie ben ik niet ingegaan op hun uitnodiging voor de voorlichtingssessies in de kliniek en de moederclub bijeenkomsten.


Vertrouwen in Rode Kruis-vrijwilligers
Toen ik 5 maanden zwanger was, zwollen mijn voeten enorm op en deed mijn onderbuik veel pijn. Ik krijg een kruidendrank van mijn oma en hoopte dat dat voldoende was. Het hielp niets. De Rode Kruis-vrijwilligers stuurden me direct door naar het ziekenhuis. Hier kreeg ik medicijnen waardoor ik me meteen een stuk beter voelde. Ze hadden mijn vertrouwen gewonnen, alleen mijn oma was erg ongelukkig met deze beslissing.

Heftige pijn
Mijn oma besloot me mee te nemen naar een dorpje in de bergen, in afwachting van de bevalling. Toen het zover was, werd ik ‘s nachts overvallen door een heftige pijn in mijn onderbuik en rug. Ik begon te bloeden. Mijn oma nam me mee naar de tradionele genezer. Ik voelde dat het niet goed ging. Tegen de wil van mijn oma, belde mijn man met een van de vrijwilligers van het Rode Kruis. Met spoed bracht hij me naar een gezondheidskliniek, waar ik direct werd  doorverwezen  naar het ziekenhuis. Ik huilde van de enorme pijn, mijn oma huilde ook, omdat ze bang was dat ik zou overlijden. In het ziekenhuis werd meteen duidelijk dat een veilige, natuurlijke bevalling niet meer kon. Ik werd geopereerd. Toen ik wakker werd uit de narcose, zag ik mijn prachtige baby naast mij liggen, ik was helemaal gelukkig.


Moederclub
Uit het ziekenhuis heb ik de Rode Kruis-vrijwilligers opgebeld en bedankt voor hun hulp. Zij hebben mij en mijn baby later opgezocht toen ik weer thuis was. Ik kreeg een klamboe tegen de muggen en mijn baby werd ingeënt. Ook namen ze me mee naar de moederclub. Ik ben nu een actieve deelnemer aan de moederclub, ik vertel mijn verhaal om andere vrouwen over te halen om voor controle naar de gezondheidsklinieken te gaan. Ook mijn oma gaat nu naar sessies waar ze vrouwen vertelt om op tijd medische zorg op te zoeken. Onze traditionele genezer volgt op dit moment een training, hij begrijpt nu dat de dokters en verpleegsters niet tegen hem werken. Ook hij verwijst mensen nu door naar de klinieken en het ziekenhuis. Dit allemaal vanwege mijn situatie. Mooi toch?”

Let’s hear it for the babies!