Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2012 Wat doet het Rode Kruis ?

Wat doet het Rode Kruis?

 Geefvoorbeeld 1: Begeleiding bij medisch onderzoek

Geefvoorbeeld 1

 Geefvoorbeeld 2: Voorlichting

Geefvoorbeeld 2

 Geefvoorbeeld 3: Bevallingspakket

Geefvoorbeeld 3

 Geefvoorbeeld 4: Begeleiding tijdens zwangerschap

Geefvoorbeeld 4

 Geefvoorbeeld 5: Uitrusting voor kliniek

Geefvoorbeeld 5

Het Rode Kruis begeleidt moeders tijdens de zwangerschap, biedt medische zorg en voorzieningen tijdens de bevalling en ondersteunt bij de zorg voor het pasgeboren kind. 

Begeleiding tijdens de zwangerschap

Rode Kruis-vrijwilligers zorgen ervoor dat aanstaande moeders het belang van zwangerschapscontroles en vaccinaties inzien en helpen bij het plannen en opvolgen van deze controles. Tijdens  controles houdt een vroedvrouw de groei van de foetus in de gaten en zorgt dat de moeder gevaccineerd wordt. 

 

Medische hulp bij de bevalling

Het Rode Kruis zorgt dat in afgelegen gebieden medische voorzieningen bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld door het bouwen van een kliniek en verzorgen van transport van en naar het ziekenhuis. Ook voorziet het Rode Kruis bestaande klinieken van medische materialen en schoon water voor een veilige bevalling en leidt het Rode Kruis verloskundigen op. Vanwege het gebrek aan bedden in veel klinieken, bouwt het Rode Kruis speciale kraamgebouwen waar vrouwen die op het punt staan te bevallen veilig kunnen verblijven. 

Zorg voor het pasgeboren kindje

Huisbezoeken in de eerste week na de geboorte verkleinen de kans op babysterfte met 30 tot 60%. Tijdens een bezoek zorgt de Rode Kruis-vrijwilliger voor de nieuwe moeder en haar baby en komen praktische zaken aan bod, zoals het belang van hygiëne, het warm houden van de baby en borstvoeding. Ook de gezondheid en voeding van de moeder wordt in de gaten gehouden. Een huisbezoek is een gelegenheid om eventuele gezondheidsproblemen te signaleren en hierop actie te nemen. Daarnaast controleert de vrijwilliger of de baby gevaccineerd is.
 
Pasgeboren2012-3FM-Serious-.jpg