Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2013 Actueel Blog Eric Corton

Blog Eric Corton

eric 3fm.jpg

 

blog dag 6.jpg

fotograaf: Ben Houdijk

blog 6 2.jpg  Beluister hier ook geluidsfragementen van Eric's reis.

 

 

​Elk jaar weer reist 3FM dj en Rode Kruis ambassadeur Eric Corton naar een land waar de stille ramp goed zichtbaar is. Voor het thema van 2013, kinderen die sterven door diarree, reisde Eric naar Burundi.

>> Lees hier Eric's eerste reisverslag
>> Lees hier Eric's tweede reisverslag
>> Lees hier Eric's derde reisverslag
>> Lees hier Eric's vierde reisverslag
>> Lees hier Eric's vijfde reisverslag
>> Lees hier Eric's zesde reisverslag

Eric's zesde (laatste) reisverslag

3FM Serious Request Blog 6 Burundi

800.000 kinderen sterven er jaarlijks aan diarree. Diarree... Een beetje een viezig woord, toch? We schamen ons er ook een beetje voor. Het maakt geluid en spettert de boel onder. Het stinkt vaak en is bijzonder onhandig. Soms is het zo erg dat je het toilet maar ternauwernood haalt en de opluchting groot is... Of het gaat mis en het ongeluk is bijna niet te overzien.

Maar goed. Je gaat naar de apotheek of drogist en haalt een pilletje. Een doosje Imodium of Norit kost volgens mij nog geen zes euro en voor dat geld kun je jezelf dus beter maken. Althans, je kunt er voor zorgen dat het ophoudt. Beter worden gaat daarna vaak snel met ons schone water, onze kennis en het gezonde voedsel.

In Afrika ligt dat even anders, zoals in veel andere gebieden in de wereld. Maar ik concentreer me even op de plek waar ik nu zit, Burundi.

Burundi

Als je hier diarree krijgt betekent dat dat je een groot probleem hebt. Zeker als je nog klein bent. Diarree droogt je kleine lichaampje in no time uit. Het vaak vieze water dat mensen hier drinken omdat er niks anders voorhanden is,maakt het alleen nog maar erger. Ernstige diarree is een enorme killer in Burundi. 800.000 kinderen wereldwijd per jaar. 2200 per dag... dat zijn 70 goed gevulde schoolklassen.

Serafine verloor drie kinderen aan diarree

Vandaag sprak ik met twee moeders die die nachtmerrie aan den lijve ondervonden hebben.

Serafine verloor in korte tijd drie kinderen. Ze hadden alledrie diarree. Er was geen geld voor schoon water en geen geld voor brandhout om het vieze water uit de rivier te kunnen koken. De rivier die onder aan de heuvel stroomt en de grens met Congo vormt . De rivier die het verzamelpunt is van alle uitwerpselen van de meer dan 2000 dorpelingen. Uitwerpselen die op de heuvel liggen. Net buiten het dorp. Bij regenval stroomt al die viezigheid van de berg af, zo de watervoorziening in. Geen schoon water en geen brandhout dus. En de dichtstbijzijnde kliniek was ver weg. Zo ver dat haar eerste kind onderweg al stierf. Met de andere twee redde ze het nog wel tot de kliniek maar dat was veel te laat. Drie kinderen in een paar dagen. Ongeveer de tijd die ik hier nu ben.... Ik kan me er bijna niets bij voorstellen, bij de hoeveelheid ellende dat dat is. Ze kijkt me diep vermoeid aan en vertrouwt me iets toe.

Een moeder kiest niet tussen haar kinderen maar de oudste was stiekem haar lievelingszoon. Slim en gemotiveerd om naar school te gaan. "Hij was echt iets heel bijzonders geworden... Zo lief... Zo’n bijzonder mens..." huilde ze. "Ik ben bang voor mijn twee overgebleven kinderen. We hebben nog steeds geen schoon water hier in het dorp en onze latrines zijn slecht. Ze zijn te ondiep en lopen vol water. We kunnen niet dieper met de hand graven omdat de bodem hier vol zit met grote stenen."

Die latrines zullen door een machine gegraven moeten worden. Anders is het niet mogelijk. Dat kost geld.

Jeanne verloor twee kinderen aan cholera

De tweede vrouw die ik sprak was Jeanne. Jeanne is 38 en verloor twee kinderen aan cholera (zie blog 3). Ernstige buikkrampen en pijnlijke diarree zorgen ervoor dat de kinderen binnen twee dagen zo veel vocht verloren hadden dat er eentje buiten westen raakte. Jeanne heeft hem naar de kliniek gebracht maar daar bleek het al te laat te zijn. Hij stierf daar. In een kliniek op bijna 20 kilometer van zijn huis. Bij thuiskomst duurde het nog een dag voordat haar andere kind stierf. Twee begrafenissen in één week.

Jeanne is een sterke vrouw. Een oersterke vrouw want ze verloor even later ook haar man en doet het nu helemaal alleen met haar drie overgebleven kinderen. Dat is een bijna onmogelijke opdracht. Er is weinig werk in de buurt. Af en toe doet ze wat klusjes voor mensen en verdient daar wat geld mee.

Haar land bewerken kan ze niet iedere dag, daarvoor is ze te zwak want ook zij heeft bijna doorlopend last van diarree. "Schoon drinkwater en goeie latrines!" roept ze als oplossing voor haar probleem. "Dat ik arm ben dat weet ik en dat zal ook niet zo gauw veranderen misschien. Maar als ik mezelf en de kinderen gezond kan houden dan ben ik al een eind onderweg."

De veerkracht van deze vrouwen maakt me totaal nederig en laat me zoals zo vaak weer eens beseffen dat de probleempjes die ik in mijn leven soms tegenkom echt van een andere orde zijn...


Steun 3FM Serious Request 2013

Ik neem deze diep verdrietige verhalen met me mee naar Nederland. Naar winters Leeuwarden als we daar straks ons kamp opslaan met 3FM Serious Request. En dan hoop ik dat we zo veel geld ophalen voor deze twee vrouwen en hun duizenden lotgenoten, dat een goeie latrine en een waterpomp of kraan met veilig drinkwater gewoon onontkoombaar zijn.

En dat ik, als ik er opnieuw kom kijken, Jeanne weer met twee opgeheven duimen afscheid van me zie nemen. Maar dan met een grote gezonde lach dat het gelukt is in plaats van een zorgelijk zwakke en ongeruste blik.

Daar kan jij dus bij helpen.

Morgen ga ik reizen dus ik weet niet of een blog gaat lukken.

Ik doe m’n best!

Groet,

Eric