Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2013 Actueel Hard aan de slag met opbrengst 3FM Serious Request 2013
18 april 2014 |

Hard aan de slag met opbrengst 3FM Serious Request 2013

​​Na de enorme aandacht voor het Glazen Huis in Leeuwarden, een spetterende eindshow en een fantastisch recordbedrag, lijkt het stil te zijn rondom 3FM Serious Request. Niets is minder waar...

Besteding geld 2013

Greet de Vries is programma coördinator bij het Nederlandse Rode Kruis en verantwoordelijk voor de besteding van het ingezamelde bedrag  van 3FM Serious Request 2013. "Mensen denken misschien dat wij na Kerst pas in actie komen om met de opbrengst aan de slag te gaan, maar dat proces begint al eerder," vertelt Greet. "We willen zo snel mogelijk en efficiënt mogelijk werken. Daarom zijn we in het najaar van 2013 begonnen met een 5-daagse workshop voor internationale Rode Kruis collega's uit 6 verschillende landen. Tijdens deze workshop hebben we de problematiek en de aanpak van diarree toegelicht. Vervolgens werd er aan de collega's gevraagd een concreet plan te maken voor de aanpak van deze stille ramp in hun land en aan te geven welke geldelijke bijdrage uit de opbrengst ze daarvoor willen aanwenden.'' Door de hoge opbrengst van Serious Request 2013 zijn daar nog 5 extra landen aan toegevoegd. Het Nederlandse Rode Kruis gaat er nu vanuit in 11 landen met programma's te starten voor de onnodige kindersterfte aan diarree.

Aan de slag

​Nu duidelijk is hoeveel er te besteden is, de landen zijn gekozen en de hulpprogramma's zijn doorgesproken, begint het 'echte' werk pas. In elk land, in elke regio, in elk dorp moet goed gekeken en bepaald worden wie hulp nodig heeft, welke hulp dan precies en waar de grootste nood ligt. Elk land en elke omgeving is weer anders. In het ene land heeft diarree bij kinderen bijvoorbeeld erg te maken met een gebrek aan kennis op het gebied van hygiëne, bijv. handen wassen en het gebrek aan faciliteiten als toiletten, in het andere land ligt de oorzaak misschien in een gebrek aan toegang tot medische zorg.

De afgelopen tijd is dit allemaal in kaart gebracht, en de komende maanden gaan alle lokale Rode Kruis verenigingen aan de slag. Bijvoorbeeld met het werven en trainen van vrijwilligers of met het bijscholen van bestaande vrijwilligers. Of door ouders te informeren over de behandeling van diarree en longontsteking en voorlichtingssessies te geven aan leerlingen op scholen. Natuurlijk moeten er ook hulpgoederen, denk aan waterfilters en zeep, worden ingekocht Ook dat gebeurt volgens een grondig en secuur proces met zeer strenge, internationale Rode Kruis regels voor aanbesteding

Hulpverlening kost tijd

​Greet: "Efficiënte en effectieve hulpverlening kost tijd en energie en moet heel zorgvuldig georganiseerd worden. Het duurt daarom soms een aantal weken of maanden voordat je praktisch aan de slag kunt met het uitdelen van goederen of het voorlichten van mensen. Gelukkig hebben we een aantal jaar de tijd om de opbrengst van 3FM Serious Request te besteden – want alleen op deze manier kunnen we echt het verschil maken en helpen om wereldwijde kindersterfte door diarree terug te dringen."

​De opbrengst van 3FM Serious Request 2013 zal worden besteed in Haïti, Malawi, Ethiopië, Soedan, Filipijnen, Burundi, Ivoorkust, Zambia, Benin, Centraal Afrikaanse Republiek en Democratische Republiek Congo. In November verantwoordt het Rode Kruis hoeveel kinderen ze met het geld in 2014 hebben kunnen helpen en welke overige activiteiten ze hebben opgezet tegen kindersterfte door diarree. Lees hier de verantwoording van alle eerdere edities.