Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2013 Resultaat 2004-2012 Babysterfte: de verhalen

Babysterfte: de verhalen

Met Serious Request 2012 werd een recordbedrag van € 13.839.731 opgehaald. Dankzij deze geweldige opbrengst hebben we baby's en zwangere vrouwen kunnen helpen in 17 landen. Lees hier de verhalen over de hulp aan baby Divine en baby Souleymane.

Het verhaal van baby Divine

Direct na de geboorte maakte de moeder van Divine zich zorgen. Haar kindje verloor gewicht, maar haar moeder wist daar niet de oorzaak van.

Na een bezoek van een vroedvrouw van het Rode Kruis bleek dat baby Divine verkeerde voeding kreeg. Daarbij kwam dat de vader van Divine zijn kind geen pijn wilde doen en daarom was hij niet naar een kliniek geweest om de baby te laten vaccineren.

Baby Divine.jpg 

De moeder van baby Divine krijgt voorlichting over borstvoeding en vaccinaties 

Een vroedvrouw van het Rode Kruis gaf de moeder van Divine advies. "Toen ik de vroedvrouw vertelde dat ik mijn baby flesvoeding gaf, adviseerde ze mij borstvoeding te geven tot mijn baby zes maanden oud is", vertelt de moeder van Divine. "Ze leerde mij hoe ik borstvoeding moet geven. Ook vertelde ze mij hoe belangrijk het is dat ik mijn kindje laat vaccineren en dat ik over 6 weken terug moet voor een herhalingsprik. Divine krijgt nu borstvoeding en we zijn naar de kliniek geweest om Divine te laten vaccineren." Dit alles dankzij de adviezen van de vroedvrouw van het Rode kruis, bekostigd uit de opbrengst van 3FM Serious Request 2012.

Het verhaal van baby Souleymane

De kerngezonde baby Souleymane (3 maanden) is een voorbeeld voor andere moeders in het dorp, maar drie weken geleden nog werd zij zwaar ondervoed het ziekenhuis binnengebracht.

Baby Souleymane woont met haar ouders in Oulaitahibly, een klein dorp op 100 kilometer afstand van Guiglo in Ivoorkust. Tijdens een bezoek aan huis stelde een Rode Kruis-vrijwilliger vast dat Souleymane zwaar ondervoed was. Het kindje had diarree en haar conditie was heel slecht.

De ouders van Souleymane wisten niet dat zij hun pasgeboren kindje naar een kliniek hadden moeten brengen en konden ook de kosten voor vervoer naar Guiglo niet betalen. Na de uitleg van de Rode Kruis-vrijwilliger begreep de moeder van Souleymane dat ondervoede baby's naar een medische kliniek moeten voor de juiste verzorging. "Ik wist helemaal niet dat ze mijn kindje hiermee konden helpen in het ziekenhuis, want in ons dorp gaan alle ondervoede kinderen dood", zegt de moeder van Souleymane.

Baby Soulymane.jpg 

Baby Soulymane mocht de kliniek na drie weken alweer verlaten.

Bij aankomst in het het ziekenhuis in Guiglo bleek dat Souleymane nog maar 2,5 kilo woog. De baby kreeg een intensieve behandeling tegen ernstige diarree, uitdroging en ondervoeding. Haar moeder leerde er hoe zij water moest desinfecteren en hoe zij de melk voor haar kindje moest klaarmaken. Na 3 weken woog Souleymane alweer 4,5 kilo en mocht ze het ziekenhuis verlaten. Nu is Souleymane in haar dorp een voorbeeld en leren andere moeders dat er een behandeling is voor diarree en ondervoeding. Dit alles dankzij de activiteiten van het Rode Kruis om de babysterfte terug te dringen, betaald uit de opbrengst van 3FM Serious Request 2012.