Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2013 Resultaat 2004-2012 Eric Corton terug in Oeganda

Eric Corton terug in Oeganda

In oktober 2010 vertrok radio DJ en Rode Kruis ambassadeur Eric Corton voor de eerste keer naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Hier bezocht hij kinderen  die er helemaal alleen voor staan, omdat ze hun ouders aan aids hebben verloren.

In maart ging Eric terug om met eigen ogen te zien of er al iets van de succesvolle 3FM Serious Request-actie in Eindhoven voelbaar was in het verre Kampala. De DJ vertelt over een mooi weerzien met de kinderen die hij een krap half jaar eerder ontmoette. Verhalen van nieuwe kansen en van oude zorgen. Maar vooral verhalen van hoop voor de toekomst.  

Het verhaal van Peter

Toen Eric in 2010 de veertienjarige Peter ontmoette, was de jongen erg depressief. In korte tijd verloor hij zijn beide ouders aan aids. De zorg voor zijn twee jongere tweelingzusjes en zijn met HIV besmette oudste zus kwam volledig op zijn schouders neer. Peter verdiende de kost met het verkopen van houtskool, maar dat was niet genoeg om alle monden te voeden. Laat staan om naar school te gaan.  
 

Het weerzien

Eric: “Peter is inmiddels 15 jaar. Hij woont nog steeds met zijn zusjes in het kleine huisje dat vol ligt met houtskool. De zaken gaan iets beter, maar tegelijkertijd zijn in Oeganda de voedselprijzen meer dan verdubbeld, dus het is nog steeds erg zwaar.”   

School

“Dankzij de hulp van een Rode Kruis vrijwilliger is het nu mogelijk dat Peter twee dagen in de week naar school gaat. Wanneer Peter naar school is, passen mensen uit de buurt op de kleine zusjes. School doet Peter zichtbaar goed. Als hij zijn opleiding weet te voltooien, heeft hij ook uitzicht op een betere baan. Zo kan hij de houtskool business, die niet goed loopt, vaarwel zeggen.” 

Nederlandse weetjes

“Peter heeft weer glans in zijn ogen en vraagt van alles over Nederland en hoe de actie is verlopen. Hij vraagt zich af of het gesneeuwd heeft en laat me een atlas zien waarin hij Nederland heeft omcirkeld en waar hij allerlei weetjes bij heeft geschreven. Molens en veel water.”   

Een nieuwe plek

“Het gaat duidelijk een beetje beter met Peter. Maar er staat alweer een nieuw probleem voor de deur. Hij en zijn zusjes moeten waarschijnlijk snel hun huisje uit, omdat de eigenaar de hele wijk gaat verkopen. Peter maakt zich er zorgen om en ik ook. Er moet snel een nieuwe plek gezocht worden voor dit kleine gezin. Die plek zal met het geld van Serious Request gerealiseerd worden.”

Het verhaal van Lisa

Bij de ontmoeting van Lisa (9) en haar hartsvriendin Enid was Eric verrast door de enorme positieve instelling van de meisjes en het plezier dat ze elke dag samen hebben. Terwijl Lisa nog iedere dag enorm verdriet heeft. Zij en haar zusje hebben beide ouders verloren aan aids. Ze wonen bij hun oma, die maar met moeite voor de meisjes kan zorgen. Ze heeft geen werk meer en probeert wat tomaten en komkommers te verkopen op de markt. Er is wel genoeg eten, maar niet genoeg geld voor school. En dat is erg jammer, omdat Lisa bijzonder slim is, goed is op school en het ook nog eens ontzettend leuk vindt.  
 
lisa en enid.png
     Lisa en haar vriendin Enid zijn altijd positief

Het weerzien

Eric: “Ik heb er erg naar uitgekeken om terug te gaan naar Lisa en haar vriendinnetje Enid. Twee meiden van 9 jaar die vol in het leven staan, ondanks de narigheid die ze al hebben meegemaakt. Lisa neemt me mee naar haar school en ik maak kennis met haar leraren. We spelen wat dodgeball en ik ben door de hitte meteen weer buiten adem en zeiknat bezweet. We halen kookolie bij een winkeltje en zitten op een heuveltje. Ik word meegenomen naar een speciale ‘geheime’ plek. Daar hebben de beide dames wat spulletjes verzameld die ze bij hebben gevonden. Een lekke bal, een halsketting van geel plastic, een zak knikkers en een tijdschrift over paarden. Ik ben in vertrouwen genomen en deelgenoot van hun geheim.”  

Piloot

“De oma van Lisa heeft extra hulp gekregen van het Rode Kruis, zodat Lisa vaker naar school kan. Wanneer in de nabije toekomst het geld van Serious Request is verdeeld, wordt deze steun nog verder geïntensiveerd. Zo kan Lisa haar school afmaken. Ze wil piloot worden. En dan komt ze naar Nederland, zegt ze. Dan komt ze iedereen bedanken. Ik moet dan wel mee terug, dat wel. Mijn hele familie mag mee en dan vliegen naar een strand met een blauwe zee. En dan moet ik haar leren zwemmen. Dat is bij deze beloofd.”

Het verhaal van Nerima

Vanaf haar zestiende jaar zorgt Nerima (24) voor haar tien jaar jongere zusje. De hulp uit haar omgeving was niet genoeg om van te leven. Daarom maakte Nerima de keuze om haar lichaam te verkopen, zodat ze voor haar zusje en zichzelf kon zorgen. Totdat ze HIV positief bleek te zijn. Ze neemt dagelijks medicijnen. En met hulp van het Rode Kruis verdient ze geld met een oude Singer trapnaaimachine.  
 

     Nerima in haar oude huis aan het werk op de naaimachine.

Het weerzien

Eric: “Als ik Nerima opzoek, blijkt dat ze is verhuisd. Naar een kleiner huis, op zo’n 100 meter van haar oude huis. Ze ziet er moe uit en ondanks de warme omhelzing en een verlegen lach voel ik dat er iets aan de hand is. Ze zet wat krukjes voor haar huisje en Fred, de Rode Kruis-vrijwilliger, praat wat met haar. Ze kijkt me nauwelijks aan en geeft maar mondjesmaat antwoord op mijn vragen.” 

Zwaar

“Dan gaat ze naar binnen om wat te pakken en maak ik van de gelegenheid gebruik om met haar mee te lopen. Alhoewel, binnen kun je niet lopen. Het is een ruimte van 2 bij 3 met 1 groot bed waarin Nerima en haar zusje slapen. Er staat ook nog een kastje met helemaal achterin weggestopt de naaimachine. Als ik haar vraag of ze er nog wel op werkt, schudt ze van nee.
Binnen werken gaat niet omdat het huis te klein is en buiten werken is ook bijna onmogelijk. Ze begint zachtjes te huilen en vertelt me dat ze het heel zwaar heeft op het moment. Ze is dus bijna al haar naaiwerk kwijt, omdat ze moest verhuizen naar dit kleine hok. Zij en haar zusje hebben elke dag honger.”  

School

“Nerima’s zusje gaat gelukkig nog wel naar school, maar ook daar is bijna geen geld meer voor. Als ik vraag of Nerima al benaderd is om weer de seksbusiness in te gaan, knikt ze beschaamd. Om er meteen aan toe te voegen dat ze dat niet meer zal doen. Maar het aanbod is wel aanlokkelijk als je honger hebt.”  

Nieuwe mogelijkheden

“Vrijwilliger Fred doet wat hij kan, maar vooralsnog zijn de middelen van het Rode Kruis in deze wijk nog te beperkt. Met de fondsen van Serious Request, zijn er straks veel meer mogelijkheden. Als ik met mijn Rode kruis gezelschap overleg wat we nu al voor Nerima kunnen doen, desnoods op voorschot basis, worden er snel plannen gemaakt. Tranen drogen op en na een half uurtje komt er zelfs weer een klein glimlachje op haar gezicht.”

De conclusie van Eric

“Er is nog geen wereld van verschil tussen mijn twee reizen. Er zijn nog geen oplossingen voor alle problemen. Nu zou dat natuurlijk ook wel erg mooi zijn. Een oplossing voor alle problemen, maar die illusie hebben we niet. En zeker niet op zo’n korte termijn. De hulp die het Rode Kruis aan deze kinderen biedt, vergt tijd. Maar het is wel duidelijk dat, als de opbrengsten van Serious Request verdeeld zijn over de kinderen die het het hardst nodig hebben, mensen daadwerkelijk en heel direct geholpen worden.
 
Dat straks de zon weer een klein beetje achter de wolken verschijnt, dat voel ik aan alles als ik kijk, luister en praat. Maar ook als ik stil ben. Als ik met Lisa op een heuveltje niks doe of in een lachbui schiet. Als ik Peters hand vasthoud als hij mij glimlachend en vol trots zijn atlas laat zien. En zelfs als ik in het zachte snikken van Nerima voel hoe graag ze het allemaal goed wil doen. Voor haar zusje en zichzelf.  Dan is het prachtig dat die hulp en die steun ook echt en direct geleverd kan worden. Dankzij jouw donatie tijdens Serious Request 2010.
Bedankt namens Peter, Lisa en Nerima en al die andere kinderen die al hulp krijgen of in de toekomst nog nodig hebben.