Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2013 Presentaties en gastlessen Basisonderwijs

Basisonderwijs

Hoe werkt het?

 

Vul het aanvraagformulier in.

Een 3FM Serious Request coördinator  neemt binnen 5 werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.

​Het Rode Kruis heeft ongeveer 50 promotievrijwilligers die in heel Nederland ingezet worden om een 3FM Serious Request gastles te geven op scholen. Onze promotievrijwilligers zijn getraind om op een interactieve manier de leerlingen bij de les te betrekken.

Hoe ziet een gastles eruit?

De gastlessen zijn interactief en zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen en een spelvorm.
Hieronder wordt per onderdeel en spelvorm beschreven wat het inhoudt.


1. 3FM Serious Request algemeen

Al negen jaar organiseert 3FM in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis een nationale inzamelingsactie voor een stille ramp. Tijdens de gastles wordt kort het werk van het Rode Kruis besproken en wordt er algemene informatie over 3FM Serious Request gegeven.

2. De stille ramp 2013: kinderen die sterven door diarree

Hier wordt de definitie van een stille ramp uitgelegd. Tevens wordt een toelichting gegeven over de stille ramp van 2013: Kinderen die sterven aan diarree en wat het Rode Kruis doet om besmetting te voorkomen.

3. Kom in actie

Tijdens de gastles wordt een toelichting gegeven hoe je de 3FM Serious Request actie kan ondersteunen en ontvang je informatie over de kom in actie website. Er wordt uitleg gegeven over het aanmaken van een actie en welke promotiematerialen wij aanbieden om de actie nog mooier/ leuker te maken.

Voor het basisonderwijs zijn er een aantal spelvormen ontwikkeld, zodat de leerlingen op een speelse manier bewust worden van de stille ramp 2013: Kinderen die sterven aan diarree en wat het Rode Kruis doet om besmetting te voorkomen.
In totaal worden 7 spelvormen aangeboden om te integreren in een gastles. Welke spelvorm wordt gekozen is afhankelijk van de beschikbare tijd en de voorkeur van de docent.

1. Stoelendans (25 minuten | onderbouw)

De promotievrijwilliger vertelt het thema (verhaal) en laat gedurende het verhaal plaatjes zien die voorkomen in het verhaal. Dit zijn de kernwoorden. Bij het horen van de kernwoorden moet iedereen zo snel mogelijk gaan zitten. Uiteindelijk blijft er 1 leerling over die heeft het spel gewonnen.

2. Memoryspel (20 minuten | onderbouw | bovenbouw)

Na een korte uitleg over de oorzaken van kindersterfte door diarree worden de leerlingen verdeeld in teams. Door middel van een memoryspel wordt uitgelegd hoe besmetting voorkomen kan worden.

3. Het waargebeurde verhaal (20 minuten | onderbouw | bovenbouw)

De promotievrijwilliger vertelt een waargebeurd verhaal aan de leerlingen. De leerlingen maken dit verhaal af. Dit wordt besproken in de klas. De promotievrijwilliger vertelt vervolgens hoe het verhaal echt is afgelopen.

4. Video + invullen werkblad (15 minuten | onderbouw | bovenbouw)

Er wordt een video getoond aan de leerlingen waarin het belang van goede hygiëne en de aanwezigheid van toiletten wordt uitgelegd. Aan de hand van de video kunnen de leerlingen een werkblad invullen.

5. Bingo (15 minuten | onderbouw | bovenbouw)

Op een 'bingo' achtige manier krijgen leerlingen meer informatie over het thema. Een volle kaart (staat gelijk aan een schoon kindje). Er wordt op een competitieve maar leuke manier stil gestaan bij het belang van goed hygiëne. De leerling leert waarom het belangrijk is jezelf te wassen.

6. Zeepjes in de lucht (15 minuten | bovenbouw)

Door de promotievrijwilliger worden een aantal stellingen gegeven over de stille ramp. Door middel van een stuk zeep (van papier) geeft de leerling aan of de stelling waar of onwaar is.

7. Doolhof puzzel (10 minuten | onderbouw | bovenbouw)

Na een korte uitleg over de varianten waarmee het Rode Kruis kan helpen, krijgen de leerlingen een mini-spel, de bekende doolhof puzzel, waarbij de herhaling van de Rode Kruis hulpmogelijkheden centraal staat.
Voor elke les hebben wij een beamer en een computer met geluid nodig. Aan onze gastlessen zijn geen kosten verbonden. Wij adviseren om minimaal 3 weken van te voren een gastles aan te vragen. In overleg en op basis van beschikbaarheid van de promotievrijwilligers wordt er een dag en tijdstip gekozen.

Gastles aanvragen

Via dit formulier kun je een 3FM Serious Request gastles aanvragen. Jouw aanvraag wordt door een 3FM Serious Request coördinator bij jou in de regio in behandeling genomen. Binnen 5 werkdagen wordt er contact met je opgenomen.

Heb je nog vragen, dan horen wij het graag via 3fm@redcross.nl