Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2013 Wat doet het Rode Kruis ?

Wat doet het Rode Kruis?

p-WTD201203.JPG

Trots poseert Dixa voor haar eigen buitentoilet. Ze weet hoe ze zo haar kinderen beschermt.  Zoals de kleine Yahu op haar rug. Al een paar keer heeft hij last gehad van ernstige diarree. Dixa hoop dat dat nu verleden tijd is.  

p-PHL0819.JPG

Leerlingen van de Filippijnse Canitoan basisschool kunnen nu gebruik maken van toiletten én kunnen daarna hun handen wassen.

 

p-PAK1763.jpgHanden wassen redt levens! Water, zeep en kennis zijn dan wel noodzakelijk. Zoals hier in Thatta, Pakistan. De installatie van een nieuwe waterpomp en de uitleg van een Rode Kruis-vrijwilliger trekt veel de dorpelingen.

Om besmetting van de jongste, meest kwetsbare kinderen binnen een gezin te voorkomen, helpen we niet alleen het gezin, maar de hele gemeenschap. Door te zorgen voor schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en zoiets simpels als een stuk zeep. Verder geven we ouders en kinderen training en informatie over hygiëne en zorg voor zieke kinderen met diarree.

Veilig water

We zorgen samen met de lokale bevolking voor voldoende en veilig drinkwater via nieuwe pompen of leidingen. Ook leren we ouders en kinderen hoe ze water thuis veilig kunnen maken en schoonhouden. Bijvoorbeeld door water te zuiveren met tabletten en het goed afgesloten te bewaren. Of door gebruik te maken van een waterfilter.

Toiletten

We vertellen gezinnen zonder toilet hoe ze er een moeten bouwen en geven ze de materialen om dit te doen. Daarnaast geven we informatie over hoe ze het toilet moeten gebruiken, schoonhouden en onderhouden.

In de gemeenschappen en scholen waar wij werken, zorgen onze vrijwilligers ervoor dat de mensen hun omgeving en voorzieningen zelf schoon houden. We richten speciale comités op die ervoor zorgen dat de omgeving schoon blijft en we zorgen dat er water en sanitaire voorzieningen beschikbaar zijn. Hierdoor blijft een gemeenschap op de lange termijn voorzien van een schone omgeving mét voldoende drinkwater en toiletten.

Voorlichting over hygiëne

We bespreken samen met ouders en kinderen hoe ze hun hygiëne en gezondheid kunnen verbeteren en zo diarree voorkomen. We geven ze informatie en training. Dit doen we met toneelspel of zang, tekeningen, interactieve lessen en steeds vaker moderne communicatiemiddelen zoals SMS. De nadruk ligt op hygiënische maatregelen die het meeste verschil maken in het aantal kinderen dat diarree krijgt. Bijvoorbeeld handen wassen na gebruik van het toilet of voor het eten.

Op school

Training op scholen is een krachtig middel in de strijd tegen diarree. Kinderen leren graag en snel en delen deze kennis thuis met ouders, broertjes en zusjes. Zo wordt de kennis over hygiëne snel overgedragen. En wanneer kinderen die kennis tijdens de lessen op school opdoen, is de kans dat handenwassen een vaste routine wordt, groter.

Onze vrijwilligers geven voorlichting over de behandeling van diarree. Ze vertellen ouders dat ze diarree aan kunnen pakken door het drinken van schoon water, aangevuld met speciale zouten en suikers (Oral Rehydration Salts of ORS). In veel landen krijgen de ouders de ORS van het Rode Kruis. De vrijwilligers van het Rode Kruis hebben direct contact met medische hulpposten en verwijzen kinderen en ouders door, als dit nodig is.

Het Rode Kruis netwerk

Dankzij het netwerk van miljoenen vrijwilligers zijn we vertegenwoordigd tot in de verste uithoeken van de wereld. De vrijwilligers wonen en werken in dezelfde gemeenschappen, spreken dezelfde taal en kennen de lokale gebruiken. Zij kunnen snel de risico’s op kindersterfte door diarree in kaart brengen en weten hoe ze de kinderen kunnen bereiken.

Wat geef je met jouw gift?

€ 1,-       EEN MAAND ZEEP OM HANDEN TE WASSEN
€ 20,-     BOUW VAN EEN EENVOUDIG TOILET
€ 200,-   WATERINSTALLATIE BIJ EEN SCHOOL
€ 2200,- EEN WATERPOMP VOOR SCHOON DRINKWATER

 

Meer over de oorzaken van diarree.