Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2014 De stille ramp

Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen in conflictgebieden

​​3FM Serious Request vraagt dit jaar aandacht voor meisjes en vrouwen in conflictgebieden die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Een stille ramp die miljoenen meisjes en vrouwen beschadigt.

Wereldwijd wordt naar schatting één op de vijf vrouwen verkracht of op een andere manier seksueel misbruikt. In conflictgebieden, zoals de Democratische Republiek Congo en Syrië, ligt dit aantal nog hoger, omdat seksueel geweld daar wordt ingezet als vernederend en vernietigend oorlogswapen. 

Veel slachtoffers durven geen medische hulp te zoeken of aangifte te doen. Bang voor represailles, bang om de schuld te krijgen en bang om veroordeeld te worden. Hierdoor geven de cijfers slechts het topje van de ijsberg weer en blijft de werkelijke omvang van de ramp verborgen.  

 

 

De schrikbarende vormen van seksueel geweld

Het seksueel geweld in conflictgebieden heeft verschillende gezichten. Het gaat niet alleen om verkrachting, maar ook om gedwongen huwelijken, seksuele exploitatie, seksuele slavernij, verminking, gedwongen bevruchting en sterilisatie.

Machtsmisbruik

Vaak heeft seksueel geweld in conflictgebieden geen relatie met seksueel verlangen, maar wordt het ingezet vanuit een behoefte aan dominantie en (misbruik van) macht. Partijen in een conflict gebruiken seksueel geweld als oorlogswapen: om angst te zaaien, wraak te nemen en om te onderdrukken. 

Straffeloosheid

Ook burgers maken zich schuldig. De chaos, het gebrek aan discipline en de straffeloosheid in conflictgebieden geven seksueel geweld vrij spel. Rechtssystemen kunnen tijdens een conflict vaak niet voorkomen dat het aantal incidenten toeneemt.

Vernederend en ontwrichtend

Seksueel geweld is vernederend, voor de meisjes en vrouwen in kwestie, maar ook voor hun familie. Het ontwricht dorpen en hele gemeenschappen. Daardoor zijn de economische en sociale gevolgen groot.

Lees wat het Rode Kruis doet om slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden te helpen.