Home Campagnes 3FM Serious Request 2014 Resultaten sinds 2004 2007: De wereld schreeuwt om schoon drinkwater

2007: De wereld schreeuwt om schoon drinkwater

Met de campagne ‘De wereld schreeuwt om schoon drinkwater’ riepen 3FM dj’s Michiel Veenstra, Rob Stenders en Gerard Ekdom heel Nederland op om geld te geven voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. De luisteraars reageerden massaal. De opbrengst: € 5.249.466 inclusief een verdubbeling van de overheid. 

De stille ramp: Geen toegang tot schoon drinkwater

In landen waar mensen moeilijk of geen toegang hebben tot schoon drinkwater worden veel mensen ziek; door vervuild water krijgen ze diarree, cholera, wormen of tyfus. Door de gevolgen van gebrek aan schoon drinkwater overlijden dagelijks 11.000 mensen.

Naast water is hygiëne en de beschikbaarheid van sanitaire voorzieningen van groot belang. In veel gebieden zijn sanitaire voorzieningen vaak in slechte staat of volledig afwezig. In dorpen is geen toilet of riool, waardoor ziektes zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Mede dankzij de opbrengst van 3FM Serious Request 2007 heeft het Rode Kruis in 8 landen levens gered door schoon drinkwater beschikbaar te maken.  

Een greep uit de resultaten

Het Rode Kruis zorgde voor water- en sanitaire voorzieningen, basisgezondheidszorg, voorlichting over hygiëne. Een greep uit de resultaten:

  • 100 waterpunten en 150 toiletten gemaakt in Liberia.
  • 62 waterpunten, 1000 latrines en douches en 50 handpompen gerepareerd en 26 putten aangelegd in Centraal Afrikaanse Republiek.
  • 523.250 mensen geholpen in Somalië door de 2,4 miljoen liter water die per dag werd aangevoerd gedurende 130 dagen. 
  • In totaal hielp het Rode Kruis meer dan 3 miljoen mensen door het verbeteren van watersystemen en sanitaire faciliteiten, het aanleggen/herstellen van bronnen en latrines, het geven van hygiëne voorlichting/training.

 FACTS:

 
Ø    €5.249.466 opgehaald
Ø    3.073.900 mensen geholpen