Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2014 Feiten en cijfers

Feiten en cijfers seksueel geweld in conflictgebieden

baby-girl.jpg Laten we zorgen dat de statistieken er voor deze kleine meid gunstiger uitzien!

​​​Wereldwijd wordt naar schatting één op de vijf vrouwen verkracht of op een andere manier seksueel misbruikt. In conflictgebieden ligt dit aantal nog hoger, omdat seksueel geweld daar wordt ingezet als vernederend en vernietigend oorlogswapen. 

Veel slachtoffers van seksueel geweld durven geen medische hulp te zoeken of aangifte te doen. Uit schaamte, of bang voor represailles, bang om de schuld te krijgen en bang om veroordeeld te worden. Hierdoor geven de cijfers slechts het topje van de ijsberg weer en blijft de werkelijke omvang van de ramp verborgen. De statistieken zien er dus nog gunstig uit in vergelijking met de werkelijke omvang van het probleem.

Wereldwijd 1 op de 5 vrouwen slachtoffer

  • ​Volgens de Verenigde Naties wordt wereldwijd één op de vijf vrouwen in haar leven slachtoffer van verkrachting of poging tot verkrachting.

36 slachtoffers per dag in Congo

  • In de Democratische Republiek Congo staat het gemiddeld aantal verkrachtingen van meisjes en vrouwen op 36 per dag.

Een half miljoen vrouwen verkracht in Rwanda

  • Tijdens de genocide in Rwanda zijn een half miljoen vrouwen verkracht.

Meer dan helft van alle vrouwen slachtoffer in Sierra Leone

  • Tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone is meer dan de helft van alle vrouwen slachtoffer geworden van seksueel geweld.

Meisjes als seksslaaf

  • In Syrië, Liberia, Oeganda, Colombia, Rwanda, Burundi en de Democratische Republiek Congo gebruiken strijdende partijen vrouwen en meisjes als seksslaaf.

Colombia

  • In dit Zuid-Amerikaanse land leven 6 miljoen vluchtelingen en maakt seksueel geweld naar schatting van de VN jaarlijks zo'n 50.000 slachtoffers.
 

 In deze video vertelt een slachtoffer in Colombia wat haar is overkomen.

Hulp rond de slachtoffers 

Slachtoffers van seksueel geweld houden zich verborgen en zijn door taboe en schaamte vaak moeilijk rechtstreeks te benaderen. Daarom creëert het Rode Kruis de hulpverlening in de omgeving van de slachtoffers.