Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2014 3FM Serious Request 2014: de resultaten

3FM Serious Request 2014: de resultaten

​​Tijdens de elfde editie van 3FM Serious Request 2014 vroegen we aandacht voor meisjes en vrouwen in conflictgebieden die slachtoffer zijn van seksueel geweld.

 

Hands off our girls!

Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2014 konden we in het eerste jaar in 3 landen al duizenden vrouwen en meisjes helpen.  Slachtoffers van seksueel geweld houden zich verborgen en zijn door taboe en schaamte vaak moeilijk rechtstreeks te benaderen. Daarom kunnen we dit jaar niet voor al onze hulpactiviteiten exact aangeven hoeveel slachtoffers we in totaal hebben bereikt.

Een greep uit onze resultaten in 2015:

We hebben in 3 landen hulp verleend: Colombia, Democratische Republiek Congo (DRC) en Zuid-Soedan. 

  • In de DRC en Colombia kregen 1.302 meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld een psychosociale/psychologische behandeling.
  • Ook organiseerden we in de DRC 1.873 vervolgsessies om te beoordelen hoe het met de meisjes en vrouwen gaat.
  • In de DRC hebben we 2 luisterhuizen gebouwd, 1 luisterhuis hersteld en ondersteunden we 23 huizen met onder andere materialen en personeel. Hier kunnen slachtoffers terecht voor psychosociale/ psychologische hulp. Ook is er ruimte voor tijdelijke opvang en overnachting als de terugtocht te lang is.
  • In Zuid-Soedan hebben we 1 medische instelling hersteld.
  • In de DRC zijn 851 meisjes en vrouwen doorverwezen naar een gezondheidsinstelling om daar een medische behandeling te ondergaan.
  • In alle drie de landen hielpen we honderdduizenden vrouwen en kinderen met voedsel, huishoudspullen, water en zaden, gereedschap.
  • In de DRC hebben 44 vrouwen een bijdrage ontvangen voor levensonderhoud, en 76 slachtoffers hebben financiële steun ontvangen waarmee zij zelf een onderneming kunnen starten.
  • In de DRC en Colombia bereikten we 92.883 mensen met bewustwording- en informatiecampagnes om zo het taboe te doorbreken en de slachtoffers meer kans te bieden om terug te keren in hun gemeenschap.
  • Aangezien voor de medische zorg en de hulp met eerste levensbehoefte geen exacte aantallen te noemen zijn kunnen we dit jaar geen exact aantal geven van geholpen vrouwen. Wel weten we dat in de DRC zeker 2.046 slachtoffers van seksueel geweld geholpen zijn. Het totaal aantal meisjes en vrouwen dat geholpen is in de 3 landen ligt een stuk hoger.

colombia 2.jpgLees het verhaal van Debora: ​"Ik durf weer in de spiegel te kijken" (klik op de quote).

Complete verantwoording in 2017

Bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op het eerste jaar dat we het geld van 3FM Serious Request 2014 hebben besteed.  In totaal is ruim 12 miljoen euro beschikbaar om cruciale hulp aan meisjes en vrouwen te bieden. Zie hier meer informatie over de totale opbrengst. Voor de besteding van het volledige ingezamelde bedrag en de daadwerkelijke gerealiseerde hulp dankzij 3FM Serious Request 2014 geven we na 3 jaar complete verantwoording: in 2017 dus.

​Bekijk ook de re​sultaten van voorgaande edities.

 

noodhulp-bij-stille-rampen-sr14-content-car1_jpg.jpg 

 Lees het verhaal van Sandra: "'Mamma, waarom huil je?' Hoe kan ik hier antwoord op geven? " (klik op de quote)