Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2014 Wat doet het Rode Kruis

Wat doet het Rode Kruis?

veilige-opvang.jpg Het Rode Kruis zorgt voor een veilige omgeving voor slachtoffers van seksueel geweld.

​​Het Rode Kruis helpt meisjes en vrouwen in conflictgebieden die slachtoffer zijn van seksueel geweld, zodat zij hun leven weer kunnen opbouwen. En we proberen te voorkomen dat meisjes en vrouwen in conflictgebieden slachtoffer worden van seksueel geweld.  

Door zo snel mogelijk de juiste medische zorg te bieden, worden de lichamelijke gevolgen van seksueel geweld in veel gevallen verminderd. Het Rode Kruis ondersteunt daarom ziekenhuizen, gezondheids- en psychosociale centra waar meisjes en vrouwen met medische en psychische klachten hulp krijgen. Na de eerste opvang bieden we slachtoffers een helpende hand naar een betere toekomst.

 


Een hulpverleenster van het Colombiaanse Rode Kruis vertelt hoe zij slachtoffers van seksueel geweld opvangt in het Rode Kruis-opvangcentrum.   

Werken aan een toekomst

​​Afhankelijk van de persoonlijke situatie zorgt het Rode Kruis voor medische zorg, voedsel en bijvoorbeeld vervoerskosten naar een psychisch hulpverlener. Het Rode Kruis biedt de slachtoffers een veilige omgeving in opvanghuizen en wijst hen de weg naar advies of jurische bijstand. Ook trainingen of een klein startkapitaal voor het verbouwen van eigen voesel of de opzet van een bedrijfje zijn mogelijk.

Preventie

Het Rode Kruis wil dat seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen afneemt en geeft voorlichting aan de lokale bevolking over de gevolgen hiervan. Zo proberen we het taboe rondom seksueel geweld te doorbreken. In gesprekken met publiek, politie en strijdkrachten stelt het Rode Kruis seksueel geweld als oorlogswapen ter discussie en komt het humanitair oorlogsrecht aan bod.

Bereik

Dit jaar kunnen we niet aangeven hoeveel slachtoffers we exact zullen bereiken met deze hulpactie. Slachtoffers van seksueel geweld houden zich verborgen en zijn door taboe en schaamte vaak moeilijk rechtstreeks te benaderen. Daarom zullen we de juiste vorm van hulpverlening in de omgeving van de slachtoffers creëren. Zodoende zullen we veel meer mensen bereiken: per hulpactiviteit, per donatie en met de totale opbrengst van 3FM Serious Request.