Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2015 Verhalen van jongeren in oorlogsgebied

Verhalen van jongeren in oorlogsgebied

#SR15 - Anno 2015 kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren als gevolg van oorlog of conflict niet (regelmatig) naar school. Deze generatie is bezig met overleven, maar verdient veel meer. Zij moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen, zodat zij kunnen werken aan de toekomst van zichzelf en hun land.

Het valt niet mee om in conflictgebied naar school te gaan. Bekijk de video over kinderen in conflictgebieden die dromen van een toekomst. Het zal niet verbazen. elk kind heeft een eigen droom. Toch dromen kinderen daar van dezelfde mooie beroepen als kinderen in Nederland. Lees ook de verhalen van Obed (15) en Rode Kruis-hulpverlener Waad.

 

 Kinderen in Syrië vertellen in de video wat ze later willen worden.  Weet jij nog wat je vroeger dan zei?

Obed (15): "Meestal lukt het niet om naar school te gaan" 

 

Met gevaar voor eigen leven naar school"We missen een belangrijke fase van ons leven. En die kunnen we nooit meer over doen." Zo vat de vijfitenjarige Obed de gevolgen van het conflict voor zijn ontwikkeling samen. Sinds president Bozizé  in 2013 werd afgezet, verkeert de Centraal-Afrikaanse Republiek in een constante staat van conflict en  geweld. Met ook een direct effect op het onderwijssysteem van het straatarme land. "Meestal lukt het niet eens om naar school te gaan", vervolgt Obed. "De kogels fluiten om je oren of de wegen zijn versperd. En wanneer het wél lukt om op school te komen, zijn er vaak maar een paar onderwijzers aanwezig. Of zelfs geen één, als de situatie echt onveilig is." Onder de meest extreme omstandigheden blijven de leerkrachten gedreven om les te geven, waar en wanneer ze kunnen. "Van en naar school wandelen is al buitengewoon gevaarlijk, vooral voor de jongere kinderen", vertelt Gombet, leerkracht in een schoolgebouw waar 6 scholen op elkaar gepakt zitten. "En wanneer het al veilig is en de scholieren komen, is het hier overbevolkt. We ontvangen leerlingen uit de buurt, maar ook van 5 andere scholen in het district die vanwege plunderingen nu gesloten zijn. Ook komen er kinderen en jongeren uit de naburige vluchtelingenkampen. We hebben onvoldoende lesmaterialen en missen sanitaire voorzieningen en water. Ander punt is de niveaus van de leerlingen. Ik geef les aan beginnende lezers en jongeren van 16, 17 jaar. Ik los dat nu op door het lokaal in drieën te verdelen en de groepen steeds weer instructies te geven. Het is verre van ideaal, maar het weerhoudt me er niet van om les te blijven geven. Het is niet eerlijk. Kinderen zouden niet het slachtoffer mogen zijn van dit conflict. Onder alle omstandigheden moeten kinderen de ruimte krijgen om te leren."

 

Rode Kruis-hulpverlener Waad: "Psychosociale ondersteuning is net zo hard nodig"

 

psychosociale hulp in Syrië"Kinderen hebben veel moeite met de nieuwe, moeilijke situatie waarmee ze geconfronteerd worden", merkt Waad. De projectcoördinator bij de Syrische Rode Halve Maan ziet veel kinderen in het centrum voor psychosociale hulp in Aleppo. "Veel van hen lijden aan depressies. Ze rouwen om verlies. Verlies van een dierbare of van hun oude onbezorgde kinderleven. Ze kunnen niet naar school. Ze hebben geen plek om te spelen of op zichzelf te zijn, want moeten ze met meerdere gezinnen een kamer of appartementje delen. Veel kinderen voelen zich eenzaam, omdat ze het grootste deel van de dag zonder hun ouders doorbrengen. Om rond te komen zien veel ouders zich genoodzaakt om veel meer uren buitenshuis te werken. Door aanhoudende stress en depressie verliezen kinderen de lust om te dromen over hun toekomst."  Op een creatieve, speelse manier leren de kinderen in het centrum voor psychosociale hulp beter om te gaan met de dagelijkse stress en bouwen ze weer zelfvertrouwen op. De vrijwilligers doen dit met laagdrempelige activiteiten die de kinderen aanspreken. Zoals spelen met lego, tekenen en kleuren of voor de wat ouderen kinderen een potje backgammon. Waad: "Het lijkt zo simpel, maar deze activiteiten zijn net zo goed basisbehoeften als voedsel en onderdak. Psychosociale ondersteuning helpt kinderen om zowel praktisch als sociaal weer een plekje te vinden in de maatschappij."

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst. Keep them going!