Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes 3FM Serious Request 2015 Wat doet het Rode Kruis?

Wat doet het Rode Kruis?

#SR15 - In conflictgebieden verleent het Rode Kruis noodhulp met drinkwater, voedsel, medische zorg en onderdak. Voor kinderen en jongeren  is er ook scholing, beroepstraining, psychische hulp en hulp bij hun persoonlijke ontwikkeling. Zodat zij na de oorlog in eigen levensonderhoud kunnen voorzien en kunnen bouwen aan een nieuwe samenleving. Keep them going!

Scholing & persoonlijke ontwikkeling

Het Rode Kruis helpt kinderen en jongeren met scholing en training en helpt hen bij hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld met:  

  • De verstrekking van lesmaterialen voor kinderen en jongeren, zoals pennen, potloden, schriften, waarmee zij lessen op school kunnen volgen.
  • Het aanleren van vaardigheden d.m.v. bijscholing die van pas komen op school, in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld Engels, Arabisch, wiskunde, handwerk en computervaardigheden.
 

 

Bekijk de video waarin een Congolese jongen vertelt wat hem is overkomen. 

 

"The future of today’s young people is the future of the world" 19

  • Beroepstrainingen om een eigen inkomen mee te verdienen of werkervaring op te doen. Bijvoorbeeld naailessen, een cursus om kapper of elektricien te worden, een training voor het opstarten van een eigen winkel of een training in de reparatie van mobiele telefoons. 
  • De verstrekking van materialen, zoals een naaimachine, visnetten, gereedschap die de start van een eigen bedrijf vergemakkelijken. 
  • Training in EHBO, rampenparaatheid of een scholing en training tot Rode Kruis-vrijwilliger. Hiermee kunnen jongeren zichzelf ontwikkelen en afleiding vinden van dagelijkse zorgen. Ook kunnen ze deze ervaring goed gebruiken voor hun CV. 

Traumaverwerking

  • Kinderen en jongeren in conflictgebieden zijn vaak ernstig getraumatiseerd. Trauma's staan het werken aan een toekomst in de weg. Het Rode Kruis helpt met sessies bij een psycholoog, of met deelname aan psychosociale activiteiten door getrainde Rode Kruis-vrijwilligers. Meestal zijn de activiteiten in spelvorm: kinderen en jongeren vinden er een veilige plek en leren hun emoties te uiten. Dit stelt hen in staat om trauma's een plek te geven en zelfredzamer te worden. 
 

 Een fysiotherapeute van het Rode Kruis vertelt wat zij doet voor verminkte kinderen in Congo.

Inkomsten en voedsel voor het gezin

  • Kinderen en jongeren kunnen pas werken aan een betere toekomst, wanneer de eerste levensbehoeften binnen het gezin, zoals voedsel en inkomsten, zeker zijn. Als er geen inkomsten zijn, moeten kinderen over het algemeen meewerken op het land of op de markt. En is er weinig of geen geld voor school. Het Rode Kruis deelt zaden en gereedschap uit die gezinnen helpen hun eigen voedsel te verbouwen. Hulpverleners en vrijwilligers helpen bij de bouw van irrigatiesystemen en geven training in landbouwtechnieken. Ze helpen gezinnen aan vee en leert ze over verzorging en vaccinatie van vee. Gezinnen worden op weg geholpen met visnetten, boten, naaimachines of een startkapitaal voor het opstarten van een bedrijfje.

Noodhulp

  • In veel landen in oorlog is het Rode Kruis de enige organisatie die, neutraal en onpartijdig, toegang heeft tot het conflictgebied en hulp mag geven. Het Rode Kruis zorgt er in de eerste plaats voor dat kinderen, jongeren en gezinnen hun eerste levensbehoeften krijgen. Denk hierbij aan medische hulp aan zieken en gewonden, onderdak, de verstrekking van voedselpakketten, schoon drinkwater, huishoudelijke- en hygiënepakketten. Wanneer een kind of jongere binnen een gezin veilig, gezond en gevoed is, is er ruimte om te denken én te werken aan een toekomst.

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst. Keep them going!

 

         

         

 

19 http://www.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/EN-SWOP14-Report_FINAL-web.pdf