Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Resultaten sinds 2004 3FM Serious Request 2012: de resultaten

3FM Serious Request 2012: de resultaten

Tijdens de negende editie van 3FM Serious Request, in 2012, vroeg 3FM samen met het Rode Kruis aandacht voor babysterfte. Een stille ramp die wereldwijd ruim 5.500.000 slachtoffertjes maakt en het gevolg is van een gebrek aan medische zorg, kennis en begeleiding tijdens de zwangerschap.

​​​​​​​​​​​​​​

noodhulp-bij-stille-rampen-sr12-eerdere-edities.jpg 

Let's hear it for the babies

Op 24 december 2012 werd een recordbedrag van € 12.251.667 opgehaald. Dit liep na de actieweek 'Let's hear it for the babies' nog verder op tot een totaal van € 13.839.731. Dankzij deze geweldige opbrengst hebben we vele baby's en zwangere vrouwen kunnen helpen in verschillende landen.

De stille ramp: babysterfte

Ruim 5,5 miljoen baby's sterven ieder jaar: een stille ramp die elke 6 seconden ergens ter wereld plaatsvindt voor, tijdens of vlak na de geboorte van een kind. De oorzaken van deze stille ramp zijn onvoldoende zorg en begeleiding tijdens de zwangerschap zoals zwangerschapscontroles en vaccinatie van de moeder, gebrek aan medische klinieken en materialen en goed opgeleide verloskundigen tijdens de bevalling, het ontbreken van gezondheidscontroles van de baby, kraamhulp en voorlichting over voeding en hygiëne na de bevalling.

Babysterfte voorkomen

Miljoenen baby's sterven onnodig. Met eenvoudige hulp en begeleiding kan een groot deel van deze babysterfte worden voorkomen. Het Rode Kruis moeders met zwangerschapschapsbegeleiding, medische zorg, hulp tijdens de bevalling en hulp bij de zorg voor hun pasgeboren baby.

Het resultaat in 2013 - 2016

Dankzij de geweldige opbrengst van 3FM Serious Request 2012 heeft het Rode Kruis veel kunnen bereiken. Alle projecten worden in 2016 afgerond, en onderstaande resultaten zijn behaald in de totale looptijd van deze projecten:

• 252.382 baby’s en 243.995 zwangere vrouwen werden bereikt met hulp van het Rode Kruis in 18 landen: Filippijnen, Malawi, Ethiopië, Oeganda, Zuid Soedan, Guatemala, Libanon, Mali, Mauritanië, Somalië, Soedan, Democratische Republiek Congo en Irak, Zambia, Tsjaad, Haïti, Ivoorkust en Burundi.

• 136.876 zwangere vrouwen zijn begeleid door het Rode Kruis en hebben zwangerschapscontroles ontvangen en 101.006 vrouwen zijn gevaccineerd tegen tetanus.

• In Oeganda zijn 22 motor ambulances en in Malawi 70 fietsambulances aangeschaft om vrouwen die moeten bevallen sneller naar het ziekenhuis te brengen. In Malawi heeft dit er voor gezorgd dat 9.948 zwangere vrouwen naar het ziekenhuis konden worden gebracht voor hun bevalling.

• 59.663 vrouwen hadden dankzij het Rode Kruis schoon water bij en na de bevalling door nieuwe watervoorzieningen bij een kliniek te plaatsen of door distributie van waterfilters.

• Er zijn 34.221 mama- en bevallingspakketten uitgedeeld en van 6.532* vroedvrouwen en gezondheidspersoneel is de opleiding gefinancierd.

• 141 klinieken zijn van medische instrumenten voorzien en 44* klinieken en kraamklinieken zijn door het Rode Kruis gerenoveerd of opgezet.

• 66.953 baby’s zijn binnen 2 dagen na hun geboorte bezocht door een Rode Kruis vrijwilliger. Tijdens deze bezoeken komen praktische zaken aan bod, zoals het belang van hygiëne, het warm houden van de baby, vaccinatie en borstvoeding.

• Ruim 161.455* vrouwen zijn voorgelicht over gezonde voeding voor zichzelf en borstvoeding voor de baby.

• De Palestijnse Rode Halve Maan heeft couveuses geplaatst in 4 ziekenhuizen en 5 ziekenhuizen ondersteund in Libanon

Notitie: Deze cijfers zijn allemaal gebaseerd op het werkelijk resultaat 2013 tot 1e helft 2016 en de verwachting voor de 2e
helft 2016;

"Toen ik 5 maanden zwanger was, zwollen mijn voeten enorm op en deed mijn onderbuik veel pijn."

 

Babysterfte: de verhalen

Baby Divine en baby Souleymane hadden beiden  vlak na de geboorte geen ideale start. Hun moeders tobden met de zorg voor hun kindje. Hulpverleners van het Rode Kruis gaven voorlichting. Hoe gaat het met de baby's Divine en Souleymane?