Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Resultaten sinds 2004 3FM Serious Request 2013: de resultaten

3FM Serious Request 2013: de resultaten

In 2013 bracht 3FM Serious Request opnieuw een recordbedrag van € 12.302.747 bijeen. Tijdens de tiende editie van de inzamelingsactie voor een stille ramp vroegen NPO 3FM en het Rode Kruis aandacht voor kindersterfte door diarree.

 

2013-burundi-jongetje-met-zeep.jpg 

Let's clean this shit up

Elk jaar sterven 800.000 kinderen jonger dan 5 jaar aan diarree. Een stille ramp die eenvoudig te voorkomen is met schoon water, zeep, toiletten en goede informatie over hygiëne. Om besmetting van de jongste, meest kwetsbare kinderen binnen een gezin te voorkomen, helpen we niet alleen het gezin, maar de hele gemeenschap: met schoon drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en zoiets simpels als een stuk zeep. Verder geven we  ouders (en kinderen) training en voorlichting over hygiëne en de verzorging van zieke kinderen met diarree.

Een greep uit de resultaten in 2014 en 2015

In totaal ontvingen 985.273 mensen hulp, waarvan 181.956 kinderen onder de 5 jaar, dankzij de schitterende opbrengst van 3FM Serious Request 2013. Onze hulpverlening strekt zich uit over 11 landen: Benin, Burundi, Centraal Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Ivoorkust, Malawi, Soedan, Zambia de Filipijnen en Haïti. 

Een greep uit de resultaten:

  • We deelden 163.307 stukken zeep uit.
  • We hebben 12.827 mensen in watermanagement getraind. Na de training weten mensen hoe ze drinkwater veilig kunnen opslaan en vervoeren. 
  • We organiseerden 16.605 voorlichtingssessies over goede hygiëne.
  • 867 schoolklassen kregen een training over goede hygiëne.
  • We bouwden 6.621 latrines voor families en 166 in scholen. Ook trainden we 1.105 mensen om latrines te kunnen bouwen. 
  • 390 waterpompen zijn geïnstalleerd, vervangen of gerepareerd.
  • In 6.905 huizen en 69 scholen kunnen mensen nu hun handen wassen.

Duurzame hulp

De hulpverlening bij dit soort projecten vindt plaats in een normale programma opbouw: 
  • Het eerste jaar is de start. Dan selecteren we de meest  kwetsbare gemeenschappen, doen we alle voorbereidingen voor het project en trainen we vrijwilligers.  
  • In jaar 2 en 3 bereiken we vervolgens de meeste mensen. Met voorlichting, maar ook met de bouw van latrines (wc’s) en andere faciliteiten.
Vandaar ook de hoge aantallen totaal bereikte mensen vergeleken met vorig jaar.
Het trainen van vrijwilligers en voorlichten van ouders en kinderen vindt vaak plaats voordat er faciliteiten zoals latrines, waterkranen e.d. gebouwd worden. Pas als mensen weten, begrijpen en accepteren dat ontlasten op een wc noodzakelijk is om diarree bij kinderen terug te dringen zullen ze zelf meewerken om de latrine te bouwen en, nog belangrijker, zullen ze deze ook gebruiken en onderhouden. Hetzelfde geldt voor het wassen van handen met water en zeep.

​​Complete verantwoording in 2016

Bovenstaande resultaten zijn gebaseerd over de eerste twee jaar dat het geld van 3FM Serious Request 2013 wordt besteed.  Voor de besteding van het volledige ingezamelde bedrag en de daadwerkelijke gerealiseerde hulp dankzij 3FM Serious Request 2013 geven we na 3 jaar complete verantwoording: in 2016 dus.

Bekijk ook de re​sultaten van voorgaande edities.

De verhalen achter de cijfers

Een kleine greep uit de verhalen van mensen die geholpen zijn met de opbrengst van 3FM Serious Request 2013. Lees meer