Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Resultaten sinds 2004 Kindersterfte door diarree: de verhalen

Kindersterfte door diarree: de verhalen

 

Het verhaal van Liselle Bandol

De 24-jarige Liselle Bandol is moeder van twee kinderen.  Toen haar dochters ziek werden heeft zij hen eerst twee weken thuis verzorgd. Op het moment dat zij besloot om toch naar het ziekenhuis te gaan, was het te laat. De artsen konden haar dochters niet meer redden. Ze overleden aan de gevolgen van diarree, veroorzaakt door vervuild water en een gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Liselle Bandol rouwt nog steeds om het verlies van haar twee dochters. Ze woont in Happy Land, één van de sloppenwijken rond Manila, Filipijnen, waar het allesbehalve 'happy' is. Het is er vies, onhygiënisch, overbevolkt en vaak gewelddadig. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat het aantal gevallen van kinderen jonger dan 5 jaar met diarree zorgwekkend hoog is in Happy Land. "Niemand zou hier moeten wonen", zegt Liselle. "Maar veel mensen in Happy Land hebben geen keus."

Het Rode Kruis gaat 30.000 mensen in Happy Land helpen. Met schoon drinkwater, betere sanitaire voorzieningen en een gezondheidsprogramma waarvoor 200 vrijwilligers worden ingezet. Moeders en verzorgers krijgen een training in de herkenning  van de symptomen van diarree, zodat zij leren wanneer zij een kind naar een gezondheidskliniek moeten brengen. Dit alles dankzij de opbrengst van 3FM Serious Request 2013.

Happyland.JPG 

Het verhaal van Anouce in Haïti

Anouce woont met zijn gezin in Musac, Haïti. Vanwege een probleem met de latrine bracht hij de gezondheid van hemzelf en zijn gezin in gevaar.

Anouce woont met zijn vrouw en zeven kinderen in Musac. Zij maken gebruik van een eigen latrine, maar na jaren gebruik was deze overvol geraakt. Omdat Anouce geen geld of middelen had om een nieuwe latrine te bouwen, moest zijn gezin voortaan de behoefte buiten doen. Dat bracht enorme gezondheidsrisico's met zich mee.

Dankzij het Rode Kruis en het geld dat werd opgehaald door 3FM Serious Request 2013 kon Anouce een nieuwe latrine aanleggen voor zijn gezin. "Ik weet dat zonder latrine het risico op ziekten als cholera en buiktyfus voor mijn gezin en mijzelf groot is. Ik beloof dat we onze latrine snel in gebruik gaan nemen en goed zullen onderhouden. Ik ben God en het Rode Kruis enorm dankbaar."

Het verhaal van dorpshoofd Manungo in Zambia 

Manungo is dorpshoofd van het gelijknamige Manungo, een dorp in Zambia. Binnen zijn gemeenschap heeft het Rode Kruis campagne gevoerd en trainingen gegeven over het belang van het gebruik van een toilet.

"Ik was me er niet van bewust dat de behoefte doen op het land ons drinkwater vervuilt", verklaart Manungo. "Ik heb altijd gedacht dat het geen kwaad kan." De campagnes en trainingen van het Rode Kruis in mijn dorp heeft iedereen van mening veranderd. Manungo bouwde zelf een toilet en gebruikt alleen nog dit toilet om zijn behoefte te doen. Ook zijn dorpsgenoten willen nooit meer terug naar hun oude traditie.

Dorpshoofd Manungo deelt nu zijn kennis met andere dorpshoofden. Hij vertelt over de bouw van toiletten en het belang van een goede handenwasgelegenheid. En met succes. "Nu ik weet dat mijn mensen en vooral de kinderen lijden en doodgaan aan diarree ", zegt een van de dorpelingen, "wil ik nooit meer mijn behoefte in het bos doen."

Verhalen met dank aan John Sparrow