Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Gered of reddeloos Interview: Ans Groen in Congo

Interview: Ans Groen in Congo

​​​"Een patiënt moet geëvacueerd worden, we moeten zorgen dat de emergency-room ​vrij is voor als hij aankomt", zegt Ans Groen van het Internationale Rode Kruis (ICRC) tegen haar collega's. Ans is Hoofd Chirurgie van het Rode Kruis in het Ndosho ziekenhuis in Goma, Congo. Iedere week worden er vele slachtoffers ingevlogen uit gebieden waar geen gezondheidszorg is in Congo.​

Artikel delen?

_MG_6767.JPG ​Ans Groen (Rode Kruis) werkt als Hoofd Chirurgie in dit ziekenhuis in Congo​

​"Het hangt er natuurlijk vanaf waar ze vandaan komen, maar soms duurt het uren, dagdelen of zelfs dagen voordat ze hier zijn", zegt Ans. "Ze moeten hier naartoe geëvacueerd worden omdat er in grote delen van het land te weinig materialen, artsen en klinieken zijn. Er worden in Congo operaties uitgevoerd door verpleegkundigen als dat nodig is. Dat zou in Nederland nooit kunnen." In vele klinieken is geen elektriciteit noch stromend water. "Ze doen wat ze kunnen maar als ze het niet aan kunnen dan worden wij gebeld met de vraag of de patiënten geëvacueerd kunnen worden."

In het ziekenhuis komen mensen met de meest heftige wonden aan. Benen opengereten door kogels, ingewanden die totaal doorzeefd zijn door kogels en mensen die niet meer aanspreekbaar zijn. "Het komt door de duur van de evacuatie wel eens voor dat mensen het niet halen tijdens de reis. Vorig weekend nog, toen overleed iemand nog voordat het vliegtuig ter plaatse was." Ambulances zijn er nauwelijks. Wie terecht komt in het conflict, belaagd wordt of wie simpelweg ziek wordt, moet hopen dat een automobilist of motorrijder hen mee wil nemen naar het ziekenhuis.

Congo_ziekenhuis_Chance_640.JPG

Ook het team van Ans moet nog improviseren er zijn vele materialen nodig om patiënten goed te kunnen behandelen. Als er te veel patiënten aankomen, dan is er geen plek meer in het ziekenhuis. Patiënten worden dan in tenten gelegd. "Het is heel anders hulp verlenen dan in Westerse landen, we werken met basis benodigdheden en hebben bijvoorbeeld geen beademingsmachine. Ook zijn we afhankelijk van elektriciteit, soms valt dat uit. We hebben wel een noodgenerator, maar het is soms improviseren", zegt Ans.

​Klik hier ​als je meer verhalen wil lezen uit Congo.