Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Gered of reddeloos Medische hulp een kwestie van leven of dood in Congo

Medische hulp een kwestie van leven of dood in Congo

“Ik voelde me zonder mijn been eigenlijk geen man meer. Mijn trots was totaal weg”, zegt Henry, terwijl hij op zijn nieuwe prothese probeert te balanceren in het revalidatiecentrum Shirika La Umoja in Goma, Congo. Henry zat in het park, toen hij plots werd beschoten. Hij werd geraakt in zijn been. Henry rende voor zijn leven, maar terwijl hij vluchtte, werd hij aangereden en reed een auto over zijn gewonde been. “Mijn onderbeen moest geamputeerd worden”.


Artikel delen?

henry_congo_revalidatie_640.JPGHenry kreeg een prothese van het Rode Kruis nadat hij zijn been verloor bij een schietpartij.

Ondanks de heftige tijd die hij achter de rug heeft, is Henry strijdbaar. Het is de eerste dag dat hij traint met zijn prothese. Weken in het ziekenhuis gingen er aan vooraf. “Het was een moeilijke tijd. Ik heb geluk gehad en ik ben dankbaar voor alle zorg. Nadat het been werd geamputeerd, schaamde ik me. Je bent anders dan andere mannen”. Met prothese kan Henry straks gewoon weer lopen. Het Rode Kruis verleent in Congo medische hulp en meet slachtoffers als Henry protheses aan. 

Leven of dood

Ook voor Mbonyi Paulin was de medische hulp een kwestie van leven of dood. Acht maanden lang werd ze door het Rode Kruis behandeld in het Ndosho ziekenhuis, nadat een bende haar huis bestormde en op haar familie begon te schieten. Haar man en kinderen raakten ook gewond en de hele familie werd met een vliegtuig geëvacueerd naar het ziekenhuis. 

mbonyi_congo_revalidatie_640.JPG
Mbonyi en haar hele gezin raakte gewond na een aanval van een bende.

Een behandeling van de verwondingen was in hun eigen omgeving niet mogelijk. Er waren te weinig materialen en middelen om de familie te helpen. “Als het Rode Kruis niets had gedaan, was ik waarschijnlijk doodgebloed”, zegt Mbonyi in het revalidatiecentrum. Haar familieleden konden na drie maanden behandeling weer naar huis, maar zij zelf niet. Mbonyi bleef alleen achter in het ziekenhuis. “Ik leer hier hoe ik met mijn prothese om moet gaan. Als ik dat weet en kan, wil ik zo snel mogelijk naar huis. Ik wil mijn kinderen en mijn man weer zien, want ik mis ze”.​

Lees hier alle verhalen uit Congo

Help mee

Het Rode Kruis heeft Henry en Mbonyi kunnen helpen​, maar om meer mensen in Congo te kunnen helpen,​ zijn er meer medicijnen en materialen nodig. Met jouw donatie kunnen we meer kinderen behandelen.​

doneer-nu.png ​​

Liever zelf overschrijven?
Je kunt je donatie ook overmaken naar IBAN NL83 INGB 0000 0068 68 ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.