Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Gered of reddeloos Zwaargewonde jongeren in Congo overleven dankzij wonder en hulp Rode Kruis

Zwaargewonde jongeren in Congo overleven dankzij wonder en hulp Rode Kruis

​​​​Hij zat gewoon thuis toen plotseling vier kogels zijn onderbeen doorboorden. Chance en zijn familie werden beschoten door een groep gewapende mannen die hun huis binnenviel. Zijn broer overleefde de aanval niet. De 16-jarige Chance ligt nu al meer dan een maand in het Ndosho Hospital in het Congolese Goma. “Als ik niet geëvacueerd had kunnen worden, had ik nu niet meer geleefd.”

Artikel delen?

Congo_ziekenhuis_Chance_640.JPG
Het Rode Kruis in Congo redde het been van de zwaargewonde Chance.

Echt lopen kan Chance nog niet, maar hij heeft geluk gehad. “Al mijn spieren zijn kapot, het is een wonder dat mijn been niet geamputeerd hoefde te worden.” Chance is één van de patiënten in het Ndosho ziekenhuis die hulp krijgt van het Rode Kruis. Hij woont in een gebied in Congo waar weinig goede gezondheidszorg is. 

Chance is met het vliegtuig is naar Goma gevlogen, want in zijn eigen omgeving kon hij niet behandeld worden. “Afhankelijk van waar iemand verblijft, kan het soms dagdelen of zelfs dagen duren voor iemand de juiste medische zorg krijgt”, zegt Ans Groen, hoofd chirurgie  van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in het Ndosho ziekenhuis. “Het komt voor dat mensen het niet redden.”

Geluk gehad

Ook Enock (23) heeft geluk gehad. Zijn gehele buik was doorzeefd met kogels, waarna hij met spoed naar Goma is gevlogen voor een behandeling. Het zag er niet goed uit: zijn organen waren kapot, maar nu, na anderhalve maand van behandeling is hij blij. “Ik kan eindelijk weer eten.” 

Congo_ziekenhuis_Enock_640.JPG
Enock is dankbaar voor de hulp die hij heeft gekregen van het Rode Kruis.

Moe is Enock nog wel. Een klein stukje lopen is mogelijk, maar meer dan dat ook niet. “Ik denk niet dat ik ooit nog boer kan worden, dat zal te zwaar zijn voor mijn lichaam.” Niet alleen zijn toekomst als boer is onzeker, ook weet Enock niet waar hij heen moet als hij hersteld is. Zijn hele dorp is door het geweld verdreven. “Het is een wonder dat ik nog leef.  Ik ben zo dankbaar voor de hulp die ik heb gekregen. Hopelijk kan ik zakenman worden als ik ben hersteld. Dat is minder heftig voor mijn lichaam.”

Geen geld, geen behandeling

Het Rode Kruis behandelt en opereert patiënten gratis en zorgt voor medicatie en eten voor de patiënten in het ziekenhuis. Dat is voor Nederlandse begrippen heel vanzelfsprekend, maar dat is het in Congo niet. “Vaak moet familie voor eten zorgen en moeten mensen zelf betalen voor hun behandelingen. Ook is er geen zuster die je wast. Je moet een familielid of vriend meenemen die je in het ziekenhuis verzorgt”, vertelt Ans.

Wie geen geld heeft, kan een ziekenhuisbehandeling niet betalen. En dat terwijl er in Congo heel veel mensen behandeld moeten worden. Vanwege het aanhoudende conflict in het land vallen er vele slachtoffers en komen ziektes als malaria, cholera en diarree veel voor. ​

Bekijk hieronder ook het verhaal van Henry uit Congo die zijn been verloor na een gewapende aanval op zijn familie.

 

Help mee

Niet alleen in Congo, maar wereldwijd zijn er 40 miljoen mensen die ​medische hulp nodig hebben. Met jouw donatie kunnen we hen helpen.

doneer-nu.png ​​

Liever zelf overschrijven?
Je kunt je donatie ook overmaken naar IBAN NL83 INGB 0000 0068 68 ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.