Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Hongersnood ​​​Er is al jaren hongersnood in Afrika...

​​​Er is al jaren hongersnood in Afrika...

Fabel! Een echte hongersnood komt niet vaak voor​

Artikel delen?

De weersomstandigheden in grote delen van Afrika zijn anders dan hier. Er is vaker droogte en mensen zijn gewend aan voedselonzekerheid. Maar een echte hongersnood komt gelukkig niet vaak voor. De laatste keer was in 2011. Toen kwamen in Somalië meer dan 250.000 mensen om het leven. ​​

een echte hongersnood komt niet vaak voor.jpgVee sterft massaal door droogte. Foto: IFRC.

Nu staat het leven van twintig miljoen mensen op het spel. Niet alleen in Somalië, maar ook in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria en Jemen hebben mensen dringend voedsel, water en medische hulp nodig. De reden voor deze crisis is een fatale combinatie van extreme droogte en conflict.

Oogsten mislukken

Natuurverschijnsel El Niño veroorzaakt een extreme droogte in de Hoorn van Afrika. In sommige gebieden is al drie jaar geen regen meer gevallen. Meerdere oogsten zijn daardoor mislukt en er is te weinig te eten. 

In wanhoop hebben mensen al hun voorraden opgegeten. Soms zelfs de zaden die bedoeld waren om te planten voor een volgende oogst.

Vee sterft

Ook dieren hebben te weinig te eten. Gras is er immers op veel plaatsen niet meer. Vee sterft daardoor massaal. Zelfs kamelen die goed tegen droogte kunnen, redden het niet. Een groot probleem, want voor veel Afrikanen zijn dieren onmisbaar op het land en een belangrijke bron van inkomsten.

Geen schoon drinkwater

Door de extreme droogte is er ook onvoldoende schoon drinkwater. Mensen moeten uren door de hitte sjouwen om hun jerrycans te vullen. Soms met water dat vervuild is. Door gebrek aan hygiëne en het drinken van vervuild water kunnen ziektes als dysenterie, diarree, cholera en tyfus daardoor makkelijk uitbreken.

Op de vlucht voor conflict

Naast de droogte is in Jemen, Zuid-Soedan en Noordoost-Nigeria is ook aanhoudend geweld een belangrijke oorzaak van de extreme voedselschaarste. Het is voor veel mensen al tijden niet meer veilig om op het land te werken of spullen te verkopen op een markt. 

Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Zij wonen bij familie of in een (overbevolkt) vluchtelingenkamp waar de voedselvoorziening ook steeds verder onder druk komt te staan. 

Red levens. Geef voor eten. 

We kunnen iets doen om deze mensen te helpen. Red levens. Geef voor eten. 

Geef nu button nieuw.jpg 

Liever zelf overschrijven?
Je kunt je donatie ook overmaken naar IBAN NL19 INGB 0000 0072 44 ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.​