Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Hongersnood ​​Voor kinderen is hongersnood extra gevaarlijk

​​Voor kinderen is hongersnood extra gevaarlijk

Feit! Een hongersnood is levensbedreigend voor kinderen.​

Artikel delen?

​​In Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen zijn 20 miljoen mensen op dit moment ernstig ondervoed. Vooral voor kinderen is deze ondervoeding levensbedreigend. 1,5 miljoen kinderen hebben hulp nodig.​

kinderen.jpgEen kindje in Somalië heeft gelukkig nog te drinken. Foto: ICRC

Kinderen onder de vijf jaar groeien zo snel dat ze vaak en voedzaam moeten eten. Als een kind niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om voldoende te groeien, spreken we van ondervoeding. Het kind zal vermageren en uiteindelijk gaat het lichaam het eigen lichaamsweefsel verteren. Eerst wordt daarbij de vetreserve aangesproken, daarna volgen de spieren. Dan raakt ook de stofwisseling verstoord en gaan lever, nieren, darmen, hart en ook de hersenen minder goed werken.

Chronische ondervoeding

Als een kind zo lang te weinig of te eenzijdig eet dat zijn groei achterblijft, spreken we van chronische ondervoeding. Op dit moment zijn 159 miljoen kinderen wereldwijd chronisch ondervoed. Chronische ondervoeding kan schade aanrichten in de fysieke en mentale ontwikkeling van een kind. Deze schade is blijvend. Achterstanden zijn dus nooit meer in te halen.

Acute ondervoeding

De nationale actie van Giro555 is nu vooral gericht op acute ondervoeding. Anderhalf miljoen kinderen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen zijn daar zo ernstig ondervoed, dat hun leven in gevaar is. Niet alleen door de ondervoeding zelf, maar ook door ziektes die ze door hun verzwakte afweer veel sneller kunnen krijgen. We kunnen deze kinderen helpen met medische zorg, therapeutische melk en speciale voeding zoals Plumpy’Nut.

Red levens. Geef voor eten.

Geef nu button nieuw.jpg 

Liever zelf overschrijven?
Je kunt je donatie ook overmaken naar IBAN NL19 INGB 0000 0072 44 ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.​​