Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Hongersnood Kenianen zijn wanhopig op zoek naar water

Kenianen zijn wanhopig op zoek naar water

​​​​Stel je eens voor dat je uren moet lopen voor schoon drinkwater. Voor ons ondenkbaar, maar Kadzo (69) uit een klein dorpje in Kenia weet niet beter. “Ik moet 4 uur heen en 4 uur teruglopen om aan water te komen. Bijna alle bronnen zijn opgedroogd." 

Artikel delen?

 


Het heeft in Kenia al maanden niet geregend, op sommige plekken is er al 3 jaar geen echte bui gevallen.  Met extreme droogte en honger tot gevolg.​ ​Hulporganisaties als het Rode Kruis voorzien de dorpjes zo vaak mogelijk van schoon drinkwater. 

Dit is een hele operatie, want door de slechte wegen zijn de afgelegen dorpjes moeilijk bereikbaar. Daar kan de truck maar eens in de twee weken water brengen. Kinderen en moeders sjouwen soms uren met jerrycans van 20 liter. Daar moeten ze twee weken mee doen. In Nederland gebruiken we gemiddeld 120 liter per persoon per dag.​

Water van levensbelang

Grote groepen vrouwen met kinderen staan uren, soms dagen, in de verzengende hitte te wachten op de trucks met water. “Als wij geen water krijgen, dan zullen wij sterven. We hebben geen water meer en daardoor ook geen eten. We kunnen niets meer verbouwen op ons land.” 

Vrouwen halen in Kenia water uit een vervuilde bron 640.jpg
Wachten op schoon water duurt soms te lang. Deze vrouwen halen daarom water uit een vervuilde bron. Foto: Arie Kievit.

De nood in de meer afgelegen dorpjes is hoog.  Daar duurt het wachten op een truck met schoon drinkwater te lang. De inwoners halen daarom hun water uit een vervuilde bron. 

Bij een van deze bronnen schept een moeder het troebele water in een jerrycan. Haar zoontje neemt alvast een slok. “Dit water is niet schoon”, zegt Hassan Musa van het Keniaanse Rode Kruis. ”Door het drinken van dit vervuilde water is de kans op ziektes ook nog eens groot."​

Wanhoop

Andere vrouwen graven uit wanhoop naar een waterleiding die langs de weg naar een ander gebied loopt. Bewoners hebben de leidingen kapotgemaakt om zo water af te tappen. Mondjesmaat druppelt er water uit. Na 5 uur wachten is de jerrycan vol. 

Water is schaars in Kenia 640.JPG
Het Rode Kruis legt waterleidingen met aftappunten aan in Kenia. Foto: Arie Kievit.

Het Rode Kruis legt nieuwe waterleidingen aan in de Kilifi-regio in Kenia​. Hiermee voorziet de hulporganisatie 8000 mensen van water. En redt daarmee levens.

Help ook mee ​

In Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen is acute voedselhulp nodig. Als we nu niks doen, gaan er miljoenen mensenlevens verloren. Dit kunnen we toch niet laten gebeuren?! Red levens. Geef voor eten.

Geef nu button nieuw.jpg