Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Hongersnood Soms komt hulp te laat

Soms komt hulp te laat

​​​Er is maar weinig dat Fatima voor haar neefje kan doen. Ze wiegt het jochie zacht heen en weer op haar schoot, maar het lijkt hem alleen maar meer pijn te doen. Zijn gewrichtjes zitten helemaal vast. Een gevolg van ernstige acute ondervoeding.​

Artikel delen?

aboubacar.pngAboubacar weegt slechts 4,74 kilo, de helft van wat hij zou moeten wegen. Foto:ICRC

Aboucar uit Nigeria is 1 jaar en weegt slechts 4,7 kilo. Een gezonde jongen van zijn leeftijd (1 jaar) weegt twee keer zoveel. Maar gezond is Aboubacar niet.

Gevaarlijkste vorm van ondervoeding

Hij heeft ernstige acute ondervoeding. Meer dan 500.000 kinderen in de regio Lake Chad lijden aan deze gevaarlijkste vorm van ondervoeding. Het risico dat zij sterven is 20 keer hoger dan een gezond kind.

In het vluchtelingenkamp waar Aboubacar met zijn familie in een schamel hutje woont, zijn nog veel meer kinderen ernstig acuut ondervoed. Sommigen van hen hebben dagen gelopen om het kamp te bereiken. Zonder eten en drinken.

Elke dag sterft er een kindje

"Het Rode Kruis doet er alles aan om deze kinderen te helpen", zegt Dominik Stillhart van het internationale Rode Kruis. "Maar ze zijn kwetsbaar, soms komt hulp voor hen te laat."

Helaas geldt dat ook Aboubacar. Zestien dagen nadat zijn tante hem bij het ziekenhuis bracht, overlijdt hij. Op het grafje waar zijn lichaampje in ligt, staat geen gedenkteken en geen naam.

Geef nu!

We willen kinderen als Aboubacar graag sneller kunnen helpen.

Geef nu button nieuw.jpg