Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Hongersnood ​​Tegen een hongersnood kun je toch niks beginnen

​​Tegen een hongersnood kun je toch niks beginnen

Fabel! Samen kunnen we iets doen tegen hongersnood.


Artikel delen?

​Op dit moment zijn 20 miljoen mensen in de wereld ernstig ondervoed. Door een combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld zijn vooral kinderen in acuut levensgevaar. Daarom moeten we NU iets doen.
 ​​Samen kunnen we iets doen tegen de hongersnood.jpgDeze Somaliërs hebben dankzij het Rode Kruis toegang tot drinkwater. Foto: ICRC

Gelukkig kunnen we iets tegen hongersnood doen, maar daar is geld voor nodig. Tijdens deze Nationale Actie zamelen 11 hulporganisaties dat geld gezamenlijk in. De opbrengst van Giro555 is voor hulp in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan. Er wordt geïnvesteerd in:

Voeding

Kinderen die  acuut en ernstig ondervoed zijn, hebben dringend voedsel nodig. Een behandeling met een therapeutisch mengsel van pinda’s, vetten, koolhydraten, vitaminen en micronutriënten kan wonderen doen. Voor 35 Euro kan een kind met een behandeling met Plumpy’Nut weer op gewicht komen en aansterken.

Water

Er is dringend behoefte aan schoon drinkwater. Door de aanhoudende droogte moeten mensen soms uren door de brandende zon sjouwen om hun jerrycans te vullen met water dat ook nog eens vervuild kan zijn. Van bacteriën in het water kunnen mensen ziek worden en zeker bij ondervoeding kan dat al snel fataal zijn.

Medicijnen

De kans dat een ernstig ondervoed kind overlijdt aan diarree, longontsteking of malaria is 9 keer groter dan die kans voor een weldoorvoed leeftijdsgenootje. Oral Rehydration Salt (ORS), antibiotica en andere medicijnen kunnen levens redden. Maar ook andere medische middelen zijn nodig. Denk aan infusen, injectienaalden en sondes waarmee kinderen die te zwak zijn om zelf te drinken, via de neus of via een infuus “gevoed” of gehydrateerd  worden.

Structurele hulp

Op dit moment is noodhulp van levensbelang, maar het Rode Kruis investeert ook in oplossingen voor de lange termijn. We bouwen putten en waterdammen en delen tabletten uit om drinkwater te zuiveren. We  investeren in waterbesparende systemen, betere landbouwmethodes en in zaden die veel minder water nodig hebben om te groeien. En we leren mensen hoe ze hun landbouwmethodes beter kunnen aanpassen aan de klimaatverandering.

Red Levens. Geef voor eten.

In Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen is acute voedselhulp nodig. Als we nu niks doen, gaan er miljoenen mensenlevens verloren. Dit kunnen we toch niet laten gebeuren?! Red levens. Geef voor eten. Geef aan Giro555.

Geef nu button nieuw.jpg

Liever zelf overschrijven?
Je kunt je donatie ook overmaken naar IBAN NL19 INGB 0000 0072 44 ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.​