Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Hongersnood Therapeutische melk redt leven Abdikaafi

Therapeutische melk redt leven Abdikaafi

​​Abdikaafi Jimaale weegt iets meer dan 3 kilo. Een normaal gewicht voor een pasgeboren baby. Maar Abdikaafi is al 5 maanden oud. Zijn oma heeft hem daarom meegenomen naar het Kismayo ziekenhuis in Somalië. De moeder van Abdikaafi leeft niet meer.​

Artikel delen?

Foto bij verhaal website.jpgAbdikaafi met zijn oma in het ziekenhuis. Foto: ICRC

Het Rode Kruis-ziekenhuis heeft de laatste maanden 369 patiënten als Abdikaafi toegelaten. Dat is een zorgwekkende 40 procent meer dan een jaar eerder. De aanleiding? Hongersnood.

Niet genoeg eten

De droogte blijft maar aanhouden waardoor oogsten mislukken. Meer dan de helft van de Somaliërs heeft daardoor niet genoeg te eten. 

Dat is vooral voor kinderen een groot probleem. Zij verbranden veel energie en moeten vaak en voedzaam eten. Dat lukt niet meer. Ondervoeding is een groot gevaar.

Gelukkig is er nog plek in het ziekenhuis voor Abdikaafi Jimaale. Hij wordt meteen op een voedselprogramma gezet en krijgt zes keer per dag speciale, therapeutische melk. Verpleegkundigen houden precies bij hoeveel hij aankomt. Zijn oma krijgt drie maaltijden per dag om aan te sterken.

Ernstig verzwakt

Abdikaafi komt er waarschijnlijk wel weer bovenop. Voor andere kinderen zijn de vooruitzichten minder gunstig. Sommige kinderen zijn al zo verzwakt dat ze niet meer zelf kunnen drinken. Zij krijgen de melk via een neussonde toegediend, maar hulp komt voor hen soms niet meer op tijd.


In Somalië zijn op dit moment 363.000 kinderen acuut ondervoed. Voor 70.000 van hen is de situatie zo ernstig dat ze zullen sterven als ze geen therapeutische voeding krijgen. Het Rode Kruis probeert zoveel mogelijk kinderen te helpen. Maar het ziekenhuis is nu al heel vol en de droogte is nog lang niet voorbij.

Red levens. Geef voor eten.​

Geef nu button nieuw.jpg