Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Vergeten Liedjes Voedselnood bij kinderen in conflictgebieden

Voedselnood bij kinderen in conflictgebieden

De honger van de kinderen in Syrië, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek  is echt. In deze landen is de voedselvoorziening al over een langere periode verstoord. Het Rode Kruis wil deze kinderen helpen met opvang, medische hulp en voedsel.

Elk jaar, wereldwijd, sterven ruim 3 miljoen kinderen door een gebrek aan voedsel. De kinderen in oorlogsgebieden zijn extra kwetsbaar, omdat de voedselvoorziening vaak over een langere periode verstoord is.

De onveiligheid in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek maakt dat de landbouw en handel ontregeld raken. Op de vlucht voor geweld kunnen ouders niet naar hun akkers om te zaaien of te oogsten. Naar de markt om eten, zaden of landbouwmaterialen te kopen is te gevaarlijk. Bovendien kunnen de oogst en het vee ten prooi vallen aan plunderingen door gewapende groepen.

Jong kindje in conflictgebied.jpg 

Een gebrek aan voedsel kan leiden tot ondergewicht en maakt kinderen extra vatbaar voor ziektes. Diarree kan in zo'n situatie al fataal zijn. Door een
gebrek aan voedsel over een langere periode, stopt de groei en raken kinderen achter op hun lichamelijke en cognitieve ontwikkeling. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan dit blijvende gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Zodoende verkleint een gebrek aan voedsel over een langere periode de kans van een kind op een gezonde toekomst. Het Rode Kruis wil deze kinderen helpen met opvang, medische hulp en voedsel.

doe een gift.png