Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Mobile Menu
Zoeken.
Home Campagnes Vergeten Liedjes Wat doet het Rode Kruis

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis focust op voedselverstrekking aan de getroffenen in conflictgebieden. Dat gebeurt meestal in de vorm van een voedselpakket. En dat is een hele klus. Elk land kampt met specifieke logistieke uitdagingen.

In Zuid-Soedan is het transport over de weg vrijwel onmogelijk tijdens de regentijd. Daarom wordt soms overgegaan tot voedseldropping uit vliegtuigen. In de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is het lastig om de mensen te bereiken door te voortdurende gevechten. Ook veel gebieden in Syrië zijn te onveilig om hulp te verlenen en voedselhulp te verlenen. Al 46 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan kwamen om tijdens hulpverleningsoperaties.

Jongetje met voedselpakket.jpg 

Hulp van het Rode Kruis in Syrië

Het Rode Kruis probeert gezinnen te voorzien van voedselpakketten en non-food items als keukensets, hygiënepakketten en emergency kits. Families zullen dekens, matrassen en matten ontvangen om zich te kunnen voorbereiden op de naderende winter. Daarnaast richt het Rode Kruis zich op levensreddende operaties en het faciliteren van gezondheidszorg.

De hulp aan Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan heerst een tekort aan schoon drinkwater, er is nauwelijks of geen toegang tot gezondheidszorg en de sanitaire voorzieningen zijn slecht. De cholera-uitbraak doet de vooruitzichten geen goed. Het Rode Kruis deelt voedsel en voedingssupplementen uit, verleent medische zorg en geeft voorlichting over het belang van schoon drinkwater en hygiëne.

Hoe helpt het Rode Kruis CAR?

De ontheemden hebben geen land om gewassen te verbouwen en geen vee om van te leven. Om te voorkomen dat mensen lange tijd afhankelijk blijven van voedselhulp en medische hulp zal het Rode Kruis  daarin ondersteuning verlenen. Het Rode Kruis verleent daarnaast medische - en psychosociale zorg, deelt voedsel en voedselsupplementen uit, maar ook muskietennetten. Naast de verstrekking van drinkwater in de kampementen geeft het Rode Kruis voorlichting over hygiëne.

Een voedselpakket voor €50

Een voedselpakket voorziet een gezin van 6 personen normaliter een maand lang in de basisbehoeften en kost gemiddeld €50. De inhoud van het pakket verschilt per land. In Syrië bestaat het pakket bijvoorbeeld uit rijst, suiker, thee, zonnebloemolie, tomatenpuree, tuinbonen in blik, kikkererwten, zout, tahin, geklaarde boter, tonijn in blik, sardines in blik, linzen, bulgur en witte bonen.

doe een gift.png