Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Vluchtelingen: wie kies jij? Halima is op de vlucht in de Centraal Afrikaanse Republiek

Halima is op de vlucht in de Centraal Afrikaanse Republiek

​#WieKiesJij - Je vlucht je land niet uit wanneer het niet nodig is. Door het aanhoudende geweld zijn steeds meer mensen gedwongen hun land te verlaten. Geen mens zou dit moeten meemaken.

Halima.jpg

Halima (16) is gevlucht uit angst te worden verkracht door de rebellen. Ze woonde in Bangui samen met haar moeder en haar jongere zusje Aluna. Naar school gaan is het liefste wat Halima deed.  Ze droomde van een baan als lerares. In leren was ze erg goed en haar beste vak was Frans. Nog één jaar had ze te gaan en ze was klaar. Nu is alles anders.  Ze is gevlucht voor het geweld en ze heeft geen onderdak en geen eten en drinken. Uitzicht op een toekomst is er niet.  


Schuilen in het oerwoud

Het aanhoudende geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek heeft geleid tot een sterke stijging van het aantal vluchtelingen. 20 Procent van de bevolking heeft huis en haard moeten verlaten. Sommigen verschuilen zich in het oerwoud in zelfgebouwde hutjes van bladeren en takken.


Ergste crisis ooit

De Verenigde Naties spreken van de ergste crisis ooit in het straatarme land. In grote delen van de Centraal Afrikaanse Republiek komen gewelddadigheden voor. In het begin van het conflict kwamen de meeste vluchtelingen voort uit brandhaarden rond de hoofdstad Bangui en gebieden in het westen van het land. 

 

De mensen in deze #WieKiesJij-campagne zijn fictief. Ze staan symbool voor alle vluchtelingen en wij hebben hen een naam gegeven. Kies je voor Halima of kies je toch voor Rana? Wij kunnen niet kiezen.

 

#WieKiesJij

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.