Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Vluchtelingen: wie kies jij? Ibrahim is uit Syrië gevlucht

Ibrahim is uit Syrië gevlucht

#WieKiesJij - Je vlucht je land niet uit wanneer het niet nodig is. Door het aanhoudende geweld worden steeds meer mensen gedwongen hun land te verlaten. Geen mens zou dit moeten meemaken.​

Ibrahim.jpg

​"Zal ik mijn broers en zus nog zien?" vraagt Ibrahim (42) zich vertwijfeld af. Samen met zijn twee broers Mehmet en Sami en zijn zus Faiza is hij opgegroeid in Aleppo, waar hij rechten studeerde aan de universiteit. Faiza is zwanger en zal binnenkort bevallen. Ibrahim wil graag een oom zijn voor haar kindje en bij zijn ouders blijven, maar hij moest vluchten uit Aleppo uit angst voor martelingen. Zijn oom en neef zijn vorig jaar gemarteld en vermoord. Hij zou het zelfde risico lopen als hij bleef. Met enorme tegenzin verliet hij alles en iedereen.  

Zeer kritieke fase

Syrië is al ruim vier jaar in de greep van het geweld tussen het regeringsleger en opstandelingen. De crisis bevindt zich in een zeer kritieke fase die steeds meer slachtoffers eist. Het geweld neemt toe en de humanitaire situatie is sterk verslechterd. Ruim vier miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht en hebben dringend humanitaire hulp nodig.

Uithongering

Door de aanhoudende conflictsituatie kampt de bevolking in Syrië met ernstige voedseltekorten. De uithongering van de burgerbevolking wordt ingezet als oorlogswapen. Veel gebieden zijn al ruim een jaar onbereikbaar voor hulpverleners. Mensen komen er om van de honger.

De mensen in deze campagne zijn fictief. Ze staan symbool voor alle vluchtelingen en wij hebben hen een naam gegeven.  Kies je voor Ibrahim of kies je toch voor Halima? Wij kunnen niet kiezen.

#WieKiesJij

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.


 

 Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.