Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Campagnes Vluchtelingen: wie kies jij? Milosz is op de vlucht in Oekraïne

Milosz is op de vlucht in Oekraïne

#WieKiesJij - ​Je vlucht je land niet uit wanneer het niet nodig is. Door het aanhoudende geweld worden steeds meer mensen gedwongen hun land te verlaten. Geen mens zou dit moeten meemaken.

Milosz.jpg

​Milosz heeft zijn hele leven lang in het dorpje Debaltseve gewoond in de buurt van Donetsk. In deze regio is zwaar gevochten. Het Oekraïense leger heeft er lang kunnen standhouden tegen de rebellen. De 68-jarige Milosz wil niet vluchten, maar hij moet wel. Het liefst blijft hij in zijn huis waar hij samen met zijn vrouw Rese jarenlang gelukkig heeft gewoond.  Hij  houdt van de rust in zijn dorp en gaat iedere dinsdag kaarten met zijn  vrienden, Dragan en Vladimir in het dorpscafé dat al jaren wordt gerund door zijn 8 jaar jongere zus. Maar helaas kan dit niet meer. Met gevaar voor eigen leven is hij nu gevlucht uit zijn geboortedorp. Het enige wat hij heeft mee kunnen nemen is een tas met kleding, en wat dierbare foto's van zijn vrouw die twee jaar geleden overleden is. Voor de rest heeft hij niets.


Slecht ter been

Op dit moment zit Milosz in een vluchtelingenkamp in zijn regio. Zodra de gevechten voorbij zijn wil hij weer terug naar huis. Naar zijn twee geiten en kippen die hij heeft moeten achterlaten. Om te overleven in het kamp heeft hij water en voedsel nodig en hulpgoederen voor onderdak. Hij maakt zich zorgen want hij is slecht ter been, hij voelt zich alleen en bovendien komt de winter eraan. 


Ontheemd door geweld

Als gevolg van het geweld tussen Pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger zijn bijna 1 miljoen mensen ontheemd geraakt. Meer dan 600.000 mensen zijn gevlucht naar buurlanden. 

De mensen in deze campagne zijn fictief. Ze staan symbool voor alle vluchtelingen en wij hebben hen een naam gegeven. Kies je voor Milosz of kies je toch voor Ibrahim? Wij kunnen niet kiezen.

#WieKiesJij

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.


 

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.