Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Frits Kalshoven Competitie Slotbijeenkomst 9 maart
23 februari 2012 |

Frits Kalshoven Competitie Slotbijeenkomst 9 maart

​Het Nederlandse Rode Kruis organiseert jaarlijks de Frits Kalshoven Competitie over humanitair oorlogsrecht. Samen met het Vlaamse Rode Kruis betrekken we hiermee studenten bij de regels die gelden in oorlogstijd.

Dit jaar is het eerste lustrum. Dit vieren we met een feestelijke slotbijeenkomst in het Vredespaleis op vrijdagmiddag 9 maart.  

 

Slotbijeenkomst 9 maart: 12.30 – 17 uur, Vredespaleis, Den Haag
De middag begint met de spannende finale van de competitie: twee teams van studenten bepleiten een fictieve zaak voor ere-rechters Prof. Yves Sandoz (ICRC), Brigade-Generaal Jan Peter Spijk (Ministerie van Defensie) en Rechter Christine van den Wyngaert (Internationaal Strafhof).

Aansluitend volgt het paneldebat “The Protection of Persons and Multinational Military Operations: Trends and Progress”. In dit debat komen vragen aan de orde zoals: Hoe kan bescherming van burgers verbeterd worden bij multinationale missies (zoals van de NAVO)? Wat vindt het Rode Kruis? Is de bescherming van personen een reden om militair te interveniëren, zoals in Libië? Hoe zit dat in Syrië? Wie is aansprakelijk voor schendingen van het oorlogsrecht?

Dr. Heike Spieker (Duitse Rode Kruis) leidt het debat.
De panelleden:

• Mr. Pieter de Crem, Minister van Defensie (België)
• Prof. Yves Sandoz, Lid van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC)
• Prof. Liesbeth Zegveld, Advocate bij Böhler en professor Humanitair Oorlogsrecht (Universiteit Leiden)
• Dr. Baldwin de Vidts, Vice-President van het International Institute of Humanitarian Law in Sanremo en voormalig juridisch adviseur van de Secretaris Generaal van NAVO

Programma
12.30  Aankomst, koffie
13.15  Opening door Cees Breederveld
13.30  Pleitcompetitie finale
14.30  Pauze
15.00 Paneldebat “The Protection of Persons and Multinational Military Operations: Trends and Progress”
16.45  Prijsuitreiking en sluiting
17.00  Borrel
 
Aanmelding
De bijeenkomst is gratis toegankelijk. De voertaal is Engels. Aanmelden kan door voor 5 maart te mailen naar IHLcompetition@redcross.nl . Bezoekers aan het Vredespaleis dienen zich te kunnen legitimeren.