Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Geen overeenstemming tussen staten over nalevingsmechanisme
15 december 2015 |

Geen overeenstemming tussen staten over nalevingsmechanisme

​Na vier jaar van uitgebreide consultaties, konden staten het niet eens worden over een nieuw mechanisme dat is voorgesteld door het internationale Rode Kruis (ICRC) en de Zwitserse regering om de naleving van het humanitair oorlogsrecht (HOR) te verbeteren. Dit is een van de uitkomsten van de Internationale Conferentie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, die op 10 december 2015 is afgerond in Geneve.

 

​In plaats daarvan zijn staten overeen gekomen om het intergouvernementele proces voort te zetten om de implementatie van HOR te verbeteren. Dit proces moet over vier jaar klaar zijn, zodat een nieuw voorstel kan worden gepresenteerd op de volgende Internationale Conferentie.

"Het is teleurstellend dat staten het niet eens konden worden over het oorspronkelijke voorstel, dat de problemen adresseert die in het consultatieproces naar voren kwamen," zei Peter Maurer, de voorzitter van de ICRC. "Het humanitair oorlogsrecht wordt bijna dagelijks geschonden, in elk conflict, overal ter wereld. Doordat staten het niet eens zijn geworden, missen zij een kans om miljoenen mensen te beschermen.".

Het voorgestelde mechanisme hield in dat er een jaarlijkse 'vergadering van staten' zou worden gehouden, met de landen die de Verdragen van Genève hebben ondertekend. Dit zijn alle 196 landen van de wereld. Tijdens het voorgestelde apolitieke forum zouden best practices van het bevorderen van naleving kunnen worden uitgewisseld.

Op de conferentie bevestigden veel staten opnieuw hun verplichting om het oorlogsrecht te respecteren, ook via bilaterale, vertrouwelijke dialoog met het ICRC. Maurer moedigt dit aan. "Het is de verantwoordelijkheid van staten om het humanitair oorlogsrecht te respecteren en te doen respecteren. We vragen ze met klem om de bestaande nalevingsmechanismen volledig te benutten."