Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Geweld tegen burgers in Congo verontrustend
9 augustus 2012 |

Geweld tegen burgers in Congo verontrustend

Steeds meer burgers zijn het slachtoffer van het toenemende geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dorpen zijn verstoken van medische zorg, omdat gezondheidszorgklinieken worden beroofd van hun medische voorraden. Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen en roept alle strijdende partijen op om burgers te sparen en hulpverleners veilige toegang te verlenen tot zieken en gewonden.

Zorgwekkende situatie

“De situatie in de Kivu was de afgelopen jaren al fragiel en problematisch. Het toegenomen geweld tegen de Congolese bevolking in de afgelopen maanden is extreem verontrustend. Het is in strijd met alle humanitaire principes”, aldus Franz Rauchenstein, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Kinshasa. “Daarnaast baart het toenemende etnische karakter van het recente geweld ons grote zorgen.”

Los van de aanhoudende gevechten en het gebrek aan veiligheid in Noord- en Zuid-Kivu, brengt de aard van sommige aanvallen de toegang tot zieken en gewonden in gevaar. “Het is essentieel dat zieken, gewonden en anderen die slachtoffer zijn van het conflict kunnen worden verzorgd. Dit is onmogelijk zonder enige mate van veiligheid”, zegt Rauchenstein.

Humanitair Oorlogsrecht

Het Rode Kruis heeft regelmatig contact met alle strijdende partijen om hen te wijzen op de basis principes van het humanitair oorlogsrecht: burgers zijn beschermd en dienen gespaard te worden en medisch personeel dient veilige toegang te krijgen om hulp te bieden aan iedereen die hulp nodig heeft. 

Onze hulp  

Het Rode Kruis helpt de bevolking in zowel noord en zuid Kivu. Ook in de moeilijk begaanbare gebieden. Zo worden ziekenhuizen en gezondheidszorgklinieken van medische voorraden voorzien om hulp te kunnen blijven bieden aan het toegenomen aantal gewonden. Ook vervoert het Rode Kruis gewonde patiënten naar de ziekenhuizen in Goma en Bukavu en zijn 2500 kinderen in afgelegen gebieden van vaccinaties voorzien.