Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel HILAC lezing over niet-internationaal gewapende conflicten
11 juni 2012 |

HILAC lezing over niet-internationaal gewapende conflicten

Op 30 mei 2012 organiseerde The Hague Initiative for Law and Armed Conflict (HILAC) een lezing over ‘New Perspectives on the Law of Non-International Armed Conflict’. Het recht dat geldt tijdens niet-internationaal gewapend conflicten (NIACs) stond hierin centraal.

Het HILAC is een initiatief van het T.M.C. Asser Instituut, het Nederlandse Rode Kruis en het Amsterdam Center for International Law, en heeft tot doel alle actoren op het gebied van HOR bijeen te brengen.

H​ernieuwde interesse 

Dr. Dieter Fleck, voormalig hoofd International Agreements & Policy van het Duitse Federale Ministerie van Defensie, sprak over de drempel, implementatie en handhaving van het recht dat van toepassing is op niet-internationaal gewapende conflicten. Nieuwe gezichtspunten hebben een hernieuwde interesse teweeggebracht in de wederkerigheid van de regelgeving welke geldt tijdens NIACs, en in de vraag of in en in hoeverre internationale juridische normen tevens bindend zijn voor niet-statelijke partijen.

Controverses 

Voor zowel statelijke als niet-statelijke partijen zijn de antwoorden op deze vragen niet langer vanzelfsprekend. Dr. Fleck benadrukte dat onder de taak van het Rode Kruis de van kennis van het humanitair oorlogsrecht te verspreiden, ook valt om dit recht acceptabel te maken voor alle partijen. “This approach should reflect reality rather than ideas,” zegt Fleck, “and entails that The Red Cross should re-enter discussions which seemed to have closed long before.”

Open voor ideeën 

Na de lezing nodigde Dr. Fleck de aanwezige professoren, juristen en studenten uit om mee te denken over de juridische kaders van NIACs, en op deze manier bij te dragen aan zijn werk. Dit had een dynamische discussie tot gevolg, waar het aanwezige publiek inging op uiteenlopende aspecten van NIACs en de actualiteit van dit onderwerp benadrukte.

Geïnteresseerd om een HILAC lezing bij te wonen? 

De volgende HILAC lezing vindt plaats op dinsdag 12 juni as. De sprekers Nicolas Tsagourias, Professor Internationaal Recht aan de Universiteit van Glasgow en Terry Gill, Professor Militair Recht aan de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Defensie Academie gaan in op digitale oorlogvoering. De lezing vindt plaats in het Engels. Voor meer informatie, zie: http://www.asser.nl/events.aspx?id=310

 

 ​