Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Historisch moment: VN-onderhandelingen over kernwapenvrije wereld
27 maart 2017 |

Historisch moment: VN-onderhandelingen over kernwapenvrije wereld

​Maandag 27 maart 2017 start de VN met onderhandelingen over het afschaffen van kernwapens. Een unieke gelegenheid om van kernwapens af te komen, vindt het Rode Kruis. Samen met andere organisaties als NVMP, PAX en ASN Bank schreven zij daarom een brief aan demissionair minister van Buitenlandse Zaken Koenders waarin ze aandringen op aan actieve rol voor Nederland.

-0-0-820-540.jpg 

In de brief, die ook als ingezonden brief in BN De Stem verscheen, wijzen de briefschrijvers er op dat deze onderhandelingen een unieke kans bieden op een kernwapenvrije wereld. Maar wat zijn kernwapens eigenlijk precies? En waarom is het Rode Kruis er zo tegen? Lees hier het antwoord op vijf vaak gestelde vragen over kernwapens.

Wat is een kernwapen nou eigenlijk precies?

Een kernwapen maakt gebruik van nucleaire stoffen zoals uranium en plutonium die liggen opgeslagen in de kern van atomen. Door die kern te splijten (kernsplitsing) en te fuseren (kernfusie) komt zoveel energie vrij dat zelfs kleine kernwapens krachtiger zijn dan conventionele wapens. Een enkel kernwapen is krachtig genoeg om een hele stad te vernietigen.

Hoe gevaarlijk zijn kernwapens?

China, Frankrijk, Rusland, UK en de VS mogen volgens het non-proliferatieverdrag kernwapens hebben, maar India, Israël, Noord- Korea en Pakistan hebben ze ook. In sommige van die landen is de politieke situatie instabiel. Dat kan een gevaar met zich meebrengen. Ook de kans op een ongeluk met een kernwapen is groot. Er zijn al diverse keren atoombommen bijna per ongeluk ontploft. In september 2016 heeft Rode Kruis directeur Gijs de Vries er in een ingezonden brief al op gewezen dat het risico van een nucleaire ramp daardoor nu groter is dan tijdens de Koude Oorlog.

Waarom wil het Rode Kruis kernwapens afschaffen?

Kernwapens veroorzaken onmenselijk lijden door hitte, schokgolven en straling. Terwijl het onmogelijk is om direct, adequate, humanitaire hulp te bieden. Niet alleen door de straling zelf, maar ook door het feit dat wegen, ziekenhuizen en medische voorzieningen plotseling wegvallen. De inzet van kernwapens is bovendien niet verenigbaar met het humanitair oorlogsrecht. Volgens dat recht, dat voor het Rode Kruis heel belangrijk is, moeten strijdende partijen onderscheid maken tussen burgers en militairen en dat is met een kernwapen onmogelijk.

Waarom heeft het Rode Kruis hier een mening over?

Het Rode Kruis is altijd neutraal. Het standpunt over kernwapens is dan ook geen politiek standpunt. Met dit standpunt neemt het Rode Kruis het nadrukkelijk op voor de mogelijke slachtoffers van een kernwapen. De gevolgen voor hen zijn zó groot dat een verbod echt nodig is. Het Japanse Rode Kruis ervaart dit dagelijks in haar ziekenhuizen waar 390.000 overlevenden van Hiroshima (sinds 1959) en Nagasaki (sinds 1969) nog altijd medische zorg nodig hebben. 

Wat is de kans dat kernwapens afgeschaft worden?

Op 27 maart beginnen de eerste VN-onderhandelingen over het verbieden en elimineren van kernwapens. Een voorstel over deze onderhandelingen werd in december met een overweldigende meerderheid van 123 stemmen aangenomen. Alle deelnemende landen voelen de urgentie hier iets aan te doen. Echt een historische kans dus. Vandaar dat briefschrijvers er zo op aandringen dat Nederland hierin een actieve rol pakt.

Artikel delen?