Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Internationale Rode Kruis vraagt respect voor humanitair oorlogsrecht in Oekraïne
24 juli 2014 |

Internationale Rode Kruis vraagt respect voor humanitair oorlogsrecht in Oekraïne

​Het Internationale Rode Kruis (ICRC)  roept alle partijen op het humanitair oorlogsrecht te respecteren. De internationale noodhulporganisatie maakt zich zorgen over de gevolgen voor burgers door het conflict in het oostelijk deel van de Oekraïne.

Kwalificatie van het conflict

"Burgers lijden nog steeds onder de gevechten in het oosten van de Oekraïne en we dringen er bij alle partijen op aan om het humanitair oorlogsrecht na te leven," zei Dominik Stillhart, ICRC hoofd van operaties.

De regels en principes van het humanitair oorlogsrecht gelden voor alle strijdende partijen in het niet-internationaal gewapend conflict in de Oekraïne. "Deze regels leggen beperkingen op voor het gebruik van wapens en methoden", aldus Stillhart. Het ICRC deelde zijn zorgen eerder al rechtstreeks met de betrokken partijen en herinnerde hen eraan dat zij te allen tijde onderscheid moeten maken tussen burgers en personen die rechtstreeks deelnemen aan de vijandelijkheden.

Van niet-internationaal gewapend conflict is sprake bij gewapend geweld tussen het regeringsleger en één of meerdere gewapende groepen, of tussen gewapende groepen onderling. Het conflict moet dan wel een bepaalde drempel van intensiteit bereiken en de partijen moeten georganiseerd zijn (een bepaalde commandostructuur hebben, en in staat zijn om militaire operaties uit te voeren).

Wanneer er sprake is van een niet-internationaal gewapend conflict dan zijn gemeenschappelijk artikel 3 van de Verdragen van Genève (1949), het Tweede Aanvullende Protocol (1977) en het gewoonterecht van toepassing.

Berging van overledenen

Het humanitair oorlogsrecht vereist dat alle mogelijke maatregelen worden genomen om overledenen te bergen, diefstal van persoonlijke bezittingen te voorkomen en de lichamen over te dragen aan nabestaanden. Na de vliegramp op 17 juli heeft het ICRC contact opgenomen met zowel de Oekraïense regering als de vertegenwoordigers van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, om ha​ar diensten aan te bieden voor de berging van de lichamen. De betrokken partijen moeten ervoor zorgen dat berging, vervoer en identificatie van de lichamen zo goed mogelijk wordt uitgevoerd en dat de nabestaanden gedurende het hele proces geïnformeerd worden. Lees meer over het Rode Kruis en de vliegramp.

Principe van onderscheid

Het ICRC herhaalt dat volgens de regels van het humanitair oorlogsrecht aanvallen alleen mogen worden gericht tegen militaire doelen en niet tegen burgers of burgerobjecten, zoals scholen, huizen, ziekenhuizen en medische vervoermiddelen, opvanglocaties of religieuze gebouwen. Humanitair oorlogsrecht geeft ook bepalingen voor respect voor en bescherming van de burgerbevolking. Deze regels beschermen tevens personen die niet (of niet meer) deelnemen aan de vijandelijkheden, zoals zieken, gewonden en gevangenen, die altijd waardig behandeld moeten worden.