Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Internationale Vrouwendag 2017: de verhalen van Nanna en Halima
8 maart 2017 |

Internationale Vrouwendag 2017: de verhalen van Nanna en Halima

​Tijdens een gewapend conflict, zet het Internationale Rode Kruis (ICRC) zich in om degenen die niet of niet langer deelnemen aan de gewapende conflicten, te beschermen. Op Internationale Vrouwendag besteden wij graag extra aandacht aan Nanna en Halima, die zich hiervoor inzetten in Sri Lanka en Somalië.

sri-lanka-police-woman.jpg Nanna Zerlang. Foto: ICRC

​De Deense Nanna Zerlang werkt voor het ICRC in Sri Lanka. De voormalig politieagente traint daar de nationale politie op internationale politiestandaarden. Momenteel is zij de enige vrouw binnen het ICRC die deze functie uitoefent, en is daarmee echt een vrouw in een mannenwereld. Ze ondervindt geen probleem van het feit dat ze vrouw in een mannenwereld is, want als ze zich voorstelt als politieagente hebben mannelijke collega’s daar respect voor. Volgens Nanna hoort de politie de bevolking op een representatieve manier te weerspiegelen. Meer dan de helft van de wereldbevolking is vrouw, en dus is het volgens Nanna nodig dat er meer vrouwen toetreden bij de politie.
 

De Somalische Halima Abdulle werkt al 28 jaar bij het revalidatiecentrum van het Somalische Rode Kruis, waar zij afgelopen jaar benoemd werd tot directrice. Dit is niet de gewone gang van zaken in Somalië, normaal gesproken worden leiderschapsrollen gereserveerd voor mannen. Het revalidatiecentrum in Mogadishu leert patiënten om te gaan met nieuwe protheses aan hun armen en benen. Waar in de beginjaren van het centrum vanaf 1982 voornamelijk verkeersslachtoffers of slachtoffers van ziektes zoals polio patiënt waren, zijn de patiënten vandaag de dag slachtoffer van de burgeroorlog die al jaren in Somalië woedt. De waardering voor dit werk haalt Halima uit de vastberadenheid en moeite van de patiënten. Wanneer patiënten activiteiten in hun dagelijks leven weer onafhankelijk kunnen uitvoeren, verschijnt er altijd een grote glimlach op hun gezicht. Het afgelopen jaar verscheen die glimlach ruim 4500 keer: dat is waar Halima het allemaal voor doet.

Artikel delen?