Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Introductiecursus HOR-netwerk 2012
27 november 2012 |

Introductiecursus HOR-netwerk 2012

Op 23 en 24 november 2012 vond de jaarlijkse introductiecursus voor nieuwe vrijwilligers van het netwerk Humanitair Oorlogsrecht (HOR-netwerk) plaats. Twintig enthousiaste nieuwe vrijwilligers uit heel Nederland kregen in Soest twee dagen lang een stoomcursus in het voorlichten over het HOR.

Voorlichting over regels in oorlogstijd

De verspreiding van kennis over humanitair oorlogsrecht is een kernactiviteit van het Rode Kruis. Hoe beter de regels bekend zijn, hoe groter de kans dat mensen in oorlogstijd menswaardig worden behandeld. Het HOR-Netwerk bestaat uit circa 100 vrijwillige voorlichters. Zij geven presentaties op scholen, bij lokale verenigingen van het Rode Kruis en op andere plaatsen. Hierbij staat het oorlogsrecht en de rol van het Rode Kruis in conflictsituaties centraal. Vrijwilligers organiseren ook debatavonden, filmvertoningen, tentoonstellingen en acties tijdens evenementen.

Introductiecursus

Op vrijdagmorgen begon de cursus voor nieuwe voorlichters met een korte introductie over de Rode Kruis Beweging en de grondbeginselen. Hierna lag de focus op kennisvergaring over het HOR en werkten kleine groepjes aan korte presentaties. Ook de presentatietechniek van de deelnemers kreeg aandacht: tijdens een interactieve workshop kregen de deelnemers 12 gouden tips voor een goede presentatie.
 
Tijdens dag twee van de cursus brachten cursisten de geleerde presentatietechnieken in praktijk en volgden ze een verdiepende lezing over middelen, methodes en naleving van het humanitair oorlogsrecht. Als afsluiting van de cursus vertelde Koen van Kooten over zijn ervaringen als gedelegeerde van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in onder meer Ivoorkust, Pakistan en Sudan.
 
De cursus had een pittig programma met veel lesmateriaal, maar de deelnemers waren positief: “Goed divers programma!”, “Goed geregeld, leuke groep en ik heb zin om aan de slag te gaan.” “Ontzettend leuk weekend!”. Met twintig nieuwe en gemotiveerde vrijwilligers wordt het zeker weer een succesvol HOR-jaar!

Voorlichting aanvragen

De 100 Rode Kruis vrijwilligers in het HOR-netwerk zijn speciaal getraind om in heel Nederland kennis te verspreiden over humanitair oorlogsrecht. Voor het aanvragen van een gastles, workshop of lezing kunt u contact opnemen via hor@redcross.nl.