Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Introductiecursus voor nieuwe vrijwilligers Humanitair Oorlogsrecht
22 augustus 2013 |

Introductiecursus voor nieuwe vrijwilligers Humanitair Oorlogsrecht

‚ÄčOp vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober organiseert het Rode Kruis in Soest de tweedaagse introductiecursus Humanitair Oorlogsrecht.

Voor wie is de cursus?

De tweedaagse cursus is verplicht voor nieuwe vrijwilligers van het HOR-netwerk die zelfstandig voorlichting gaan geven over humanitair oorlogsrecht. De interactieve cursus levert een gedegen basiskennis over het humanitair oorlogsrecht (HOR) en het Rode Kruis. De cursus is tevens een uitgelezen gelegenheid om andere vrijwilligers te ontmoeten, want de nieuwe Klimaatvoorlichters en bestuursleden van de Rode Kruis Studentendesks zitten dezelfde dagen in Soest.

Het programma

Tijdens de cursus besteden we aandacht aan onder meer: de geschiedenis en de principes van het oorlogsrecht, de rol en de organisatie van het Rode Kruis, actuele ontwikkelingen en specifieke thema's (zoals kernwapens of kindsoldaten). Door discussies en presentaties leren we van elkaar en gaan we dieper op de stof in. Ook wordt geoefend met effectief presenteren. De cursus start op vrijdag 4 oktober om 09.45 uur en eindigt zaterdag 5 oktober om 17.00 uur. 

HOR-netwerk

Het vrijwilligersnetwerk humanitair oorlogsrecht (HOR-netwerk) helpt mee met verspreiding van kennis over de regels die gelden in oorlogstijd. Meer dan 100 voorlichters geven voorlichting op scholen, bij lokale verenigingen van het Rode Kruis en op andere plaatsen. Hierbij staat het oorlogsrecht en de rol van het Rode Kruis in conflictsituaties centraal. Vrijwilligers organiseren ook debatavonden, filmvertoningen, tentoonstellingen en acties tijdens evenementen. Daarnaast doen ze mee aan bijvoorbeeld rollenspellen bij trainingen voor NAVO militairen.

Aanmelding

Je kunt je alleen aanmelden voor de introductiecursus als je vrijwilliger Humanitair Oorlogsrecht wordt. Dit betekent dat je voldoet aan de functie-eisen en bereid bent om minimaal vier keer per jaar voorlichting te geven. Er zijn nog enkele plaatsen in dit HOR-netwerk beschikbaar, dus reageer snel!