Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Journalisten in Tripoli en het humanitair oorlogsrecht
25 augustus 2011 |

Journalisten in Tripoli en het humanitair oorlogsrecht

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft een groep buitenlandse journalisten geëvacueerd uit het Rixos Hotel in de Libische stad Tripoli. De journalisten werden al meerdere dagen vastgehouden door aanhangers van Kaddafi.

 
“We hebben 33 journalisten en nog twee andere personen uit het Rixos-Hotel op een veilige plaats ondergebracht”, vertelt Georges Comninos, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Libië. “De operatie is onder meer gelukt door onze erkende rol van neutrale tussenpersoon. We zijn blij dat alles goed is verlopen, maar blijven wel bezorgd over de burgers en journalisten die nog op gevaarlijke plekken zijn.
 
De journalisten waren zeer opgelucht op het moment dat ze door de zes medewerkers van het Rode Kruis werden opgehaald. De journalisten zijn beschermd onder het humanitair oorlogsrecht. “Ze hebben recht op dezelfde bescherming als burgers”, aldus Comninos. Ze mogen niet opzettelijk worden aangevallen en moeten menswaardig behandeld worden.
 
Journalisten spelen een belangrijke rol bij de verslaglegging van de gebeurtenissen bij een conflict, maar lopen daarbij gevaar. Het Internationale Rode Kruis heeft een hotline speciaal voor journalisten in gevaarlijke situaties. De afgelopen dagen zochten meerdere media via dit noodnummer contact op, omdat ze bezorgd waren over de veiligheid van hun personeel. De hulp die het Internationale Rode Kruis biedt, varieert van het bezoeken van gearresteerde journalisten, het verschaffen van informatie over hun verblijfplaats aan familie en werkgevers en het herstellen van contact met familie, tot het actief zoeken van vermisten en het evacueren van gewonden. Sinds het begin van het jaar heeft het Rode Kruis al meer dan 50 aanvragen ontvangen van mediabureaus en families van journalisten.