Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Nagasaki: Het verhaal van een overlevende
1 oktober 2015 |

Nagasaki: Het verhaal van een overlevende

'Als de atoombom niet was gevallen, hadden al mijn familieleden een gezond leven kunnen leiden.'

Het indrukwekkende verhaal van mevrouw Yokoyama - een overlevende van de atoombom op Nagasaki - raakte de aanwezigen diep. 70 jaar na de aanvallen op Hiroshima en Nagasaki kwam zij vorige week dinsdag naar Nederland om haar verhaal te vertellen. Haar verhaal werd ingeleid door juridisch adviseur humanitair oorlogsrecht, Mirjam de Bruin (Rode Kruis) en Selma van Oostwaard (PAX).

 

​Mevrouw Yokoyama is blij dat er in Nederland aandacht is voor het onderwerp. Zij blijft hopen op een vreedzame wereld, vrij van kernwapens. Het leven van haar familie had er zonder de atoombom heel anders uit gezien. Zij en haar twee oudere zussen vluchtten een aantal dagen voor het vallen van de atoombom met haar grootouders naar het platteland. Haar ouders en jongere zusje bleven achter in Nagasaki. Haar vader raakte ernstig verbrand, haar jongere zusje verloor haar stem. Veel leden van haar familie kenden een lang ziektebed.

Herinneringen aan het verleden  

Haar zusje vroeg ooit: 'Waar boet ik voor?'. Mevrouw Yokoyama weet het antwoord niet. De aanwezigheid van zoveel jonge mensen bij de lezing in de Haagse Hogeschool bracht de herinneringen aan haar zusje erg dichtbij, en maakte haar emotioneel. Mevrouw Yokoyama zal het verhaal van haar familie blijven vertellen, ter ere van haar zusje, wiens leven zo anders en mooi had kunnen zijn zonder de atoombom. Wij zijn mevrouw Yokoyama zeer dankbaar dat zij haar verhaal met ons heeft willen delen. Zij is het levende bewijs van de humanitaire noodzaak voor een verbod op kernwapens, waar het Rode Kruis al sinds 1945 voor pleit.