Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Kom op 28 april naar het Kamerdebat over een verbod op kernwapens
20 april 2016 |

Kom op 28 april naar het Kamerdebat over een verbod op kernwapens

​Het Rode Kruis vindt de ernstige humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens onacceptabel. Daarom steunde het Rode Kruis vorig jaar het burgerinitiatief 'Teken tegen Kernwapens' van vredesorganisatie PAX. Naar aanleiding van dat burgerinitiatief, dat meer dan 45.000 keer werd ondertekend, gaat de Tweede Kamer op 28 april 2016 praten over een nationaal verbod op kernwapens: een historisch debat.

Tweede kamer.jpg 

Wat is het probleem met kernwapens?

Door de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki ruim 70 jaar geleden vielen meer dan 200.000 doden. Vandaag de dag zijn er wereldwijd nog altijd 17.000 kernwapens, waarvan er 2.000 klaar staan om binnen enkele minuten gelanceerd te worden. De meeste zijn krachtiger dan die in Hiroshima en Nagasaki.

Vanwege de humanitaire gevolgen- de schade die deze wapens voor mensen kunnen aanrichten- roept het Rode Kruis op tot een verbod. De inzet van kernwapens is niet verenigbaar met het humanitair oorlogsrecht. Volgens dat recht moeten strijdende partijen onderscheid maken tussen burgers en militairen, en dat is met een kernwapen onmogelijk. Bovendien zou het Rode Kruis na een kernexplosie onmogelijk hulp kunnen bieden: de radioactieve straling is te schadelijk.

Meld je aan

Meld je aan om bij het Kamerdebat te zijn. We verzamelen op donderdag 28 april 2016 om 10.15 op het Plein in Den Haag. Na een introductie van PAX, het Rode Kruis en de ASN Bank start het debat om 11.45. Meld je aan door z.s.m. een email te sturen. Let op:  de agenda van de Tweede Kamer verandert soms op het laatste moment. Aanmelden is dus belangrijk zodat we je op de hoogte kunnen houden.


Praktische informatie
– De strenge beveiliging van de Tweede Kamer neemt veel tijd in beslag. Wees dus op tijd!
– Zonder geldig identiteitsbewijs kom je het gebouw van de Tweede Kamer niet in. Neem daarom je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart mee.
– Actiematerialen (spandoeken, banners, T-shirts met boodschappen, etc.) zijn absoluut niet toegestaan op de tribune. Neem vanwege de strenge beveiliging zo min mogelijk spullen mee.

 

 

 

 

Artikel delen?