Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Meerderheid VN-lidstaten wil onderhandelingsconferentie over verbod kernwapens
26 augustus 2016 |

Meerderheid VN-lidstaten wil onderhandelingsconferentie over verbod kernwapens

Een internationaal verbod op kernwapens is weer een klein stapje dichterbij. De overgrote meerderheid van de VN-lidstaten stemde vorige week voor een onderhandelingsconferentie, om te komen tot een wereldwijd verbod op kernwapens.

 Flag_of_the_United_Nations.svg.png

​Het is voor het eerst in de geschiedenis dat staten hiertoe besluiten.  Een speciale werkgroep die de Verenigde Naties eind 2015 in het leven heeft geroepen, om vooruitgang te boeken met nucleaire ontwapening, bereikte de mijlpaal.

Verbod op kernwapens

Het gaat om dit voorstel: “De Algemene Vergadering roept een conferentie bijeen in 2017 die open is voor alle staten, internationale en maatschappelijke organisaties, om te onderhandelen over een juridisch bindend instrument om kernwapens te verbieden, dat zal leiden tot hun totale eliminatie”, waar 107 landen vóór hebben gestemd, op 19 augustus 2016 in Genève. Er stemden 22 landen tegen het voorstel. Nederland heeft zich, met 12 andere landen, onthouden van stemming.


Veiligheidsvraagstukken

In het voorstel staat ook dat de werkgroep erkent dat andere staten niet met het voorstel akkoord gingen, en dat zij vinden dat elk proces voor onderhandelingen over multilaterale nucleaire ontwapening de nationale, internationale en collectieve veiligheidsvraagstukken moeten adresseren. Als het voorstel wordt aangenomen dan zal de conferentie in 2017 georganiseerd gaan worden. Dit wordt besloten in oktober 2016, als het eerste comité van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijeenkomt.

Positieve ontwikkeling

Het Rode Kruis vindt de werkgroep van de VN een zeer positieve ontwikkeling. Hoewel het rapport en de aanbevelingen van de werkgroep helaas niet zijn aangenomen op basis van consensus, verwelkomt zij de conclusies en aanbevelingen. Het Rode Kruis vindt dat kernwapens verboden moeten worden, en hoopt dat onderhandelingen voor een verbod doorgang zullen vinden. In 2011 werd een resolutie aangenomen, waarin het Rode Kruis alle landen oproept om kernwapens te verbieden en de voorraden te elimineren.

 

Artikel delen?