Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Nederlandse militaire activiteiten in Irak
8 oktober 2014 |

Nederlandse militaire activiteiten in Irak

Op 24 september heeft de Nederlandse regering besloten zich aan te sluiten bij de coalitie van landen, geleid door de Verenigde Staten, die Irak assisteert in de strijd tegen IS (Islamitische Staat). IS heeft de controle over grote delen van het grondgebied van Irak. Nederland gaat F-16's in zetten voor luchtaanvallen op IS doelen in deze delen van Irak.

Sinds enkele maanden is IS zeer actief in Irak en hebben zij verschillende steden ingenomen. De Verenigde Staten, in samenwerking met een aantal andere landen, is op 8 augustus begonnen met luchtaanvallen op IS doelen in de regio. De Nederlandse F-16's waarmee Nederland besloten heeft de missie te versterken hebben vanaf 5 oktober verkenningsvluchten uitgevoerd boven het gebied. Op 7 oktober zijn ze voor het eerst ingezet voor aanvallen op gewapende IS voertuigen waarbij deze voertuigen vernietigd zijn en mogelijk ook IS strijders om het leven zijn gekomen. 

Grondslag voor militair ingrijpen

Irak heeft assistentie gevraagd van derde staten in de strijd tegen IS. In principe is het niet toegestaan onder het internationale recht geweld te gebruiken tegen/in een andere staat. Die gevallen waarin de betrokken staat toestemming geeft, zoals Irak heeft gedaan in dit geval, vormen hierop een uitzondering. Er mag dan geweld worden gebruikt op het grondgebied van die staat. Ondanks dat de Iraakse regering niet meer de controle heeft over haar gehele grondgebied, is zij nog steeds de formele vertegenwoordiger van Irak en kan zij deze toestemming geven. Deze toestemming biedt de volkenrechtelijke grondslag die Nederland nodig heeft om haar F-16's in te zetten voor luchtaanvallen op IS doelen in Irak.

Humanitaire nood in de regio

Door het huidige gewapende conflict in Irak zijn veel burgers omgekomen, gewond of ontheemd geraakt. Ruim anderhalf miljoen Irakezen zijn gevlucht voor het aanhoudende geweld in de regio. Het Rode Kruis werkt erg hard om zoveel mogelijk mensen getroffen door het conflict te voorzien van water, voedselpakketen, andere hulpgoederen en medische hulp. De recente internationale luchtaanvallen intensiveren het conflict en de humanitaire situatie is Irak is verder verslechterd waardoor nog meer burgers in nood verkeren.

Humanitair oorlogsrecht

Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen om deze humanitaire noodsituatie die het conflict in Irak heeft veroorzaakt voor veel burgers en dringt er bij alle partijen die betrokken zijn bij het conflict in Irak op aan zich te houden aan hun verplichtingen onder het humanitair oorlogsrecht. Nu er steeds meer partijen betrokken raken in het conflict probeert het Rode Kruis vertrouwelijk contact te leggen met al deze partijen om hen te herinneren aan de toepasselijkheid van het humanitair oorlogsrecht. Ze roept alle partijen op om de burgerbevolking zoveel mogelijk te sparen van de effecten van de gevechtshandelingen en om neutrale, onafhankelijke en onpartijdige humanitaire hulp voor mensen in nood mogelijk te maken.