Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Nieuwe onderhandelingen voor internationaal wapenhandelverdrag
18 maart 2013 |

Nieuwe onderhandelingen voor internationaal wapenhandelverdrag

​Vandaag beginnen in de Verenigde Naties in New York nieuwe onderhandelingen voor een internationaal wapenhandelverdrag. Een van de belangrijkste doelen van dit verdrag is het beschermen van burgers tegen de consequenties van ongereguleerde wapenhandel. Het Rode Kruis roept staten op om een sterk verdrag te ondersteunen dat strikte criteria hanteert voor de overdracht van wapens en ammunitie.

Het belang van een sterk wapenhandelverdrag

Ongecontroleerde wapenhandel eist jaarlijks honderdduizenden mensenlevens. Veel kleine en lichte wapens vallen in handen van partijen die veel slachtoffers maken onder de burgerbevolking. Ook na afloop van gewapende conflicten  zijn wapens vaak zo wijdverspreid dat burgers net zoveel risico lopen als tijdens het conflict. Om het menselijk leed als gevolg van dit soort wapens te beperken is het belangrijk dat er een sterk wapenhandelverdrag komt dat duidelijke regels bevat over de verscherping van toezicht en naleving voor de doorvoer en export van wapens, munitie en wapenonderdelen. Staten kunnen via een dergelijk verdrag andere staten op hun verplichtingen onder het verdrag aanspreken en actie ondernemen om illegale wapenhandel tegen te gaan.

Draft treaty

Een eerdere conferentie in 2012  leidde niet tot een akkoord over een wapenhandelverdrag. Wel werd er een "draft treaty" opgesteld dat voor de onderhandelingen van deze weken het startpunt zal vormen. Ondanks de niet succesvolle uitkomst van de conferentie in 2012 is er een grote meerderheid van VN-lidstaten die zo snel mogelijk een verdrag willen aannemen.

Wat is het standpunt van het Rode Kruis?

Het Rode Kruis vindt dat het internationale wapenhandelverdrag een risicoanalyse door staten verplicht zou moeten stellen. Wanneer er een duidelijk risico bestaat dat doorgevoerde wapens en munitie gebruikt worden voor schendingen van het oorlogsrecht en mensenrechten, dan zou de staat af moeten zien van de doorvoering. Deze risicoanalyse is een criterium waar het Rode Kruis al jaren voor pleit. Tijdens de conferentie van 18 tot 28 maart zal het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) dit standpunt naar voren brengen.
 
Meer weten? Bekijk deze korte film van het ICRC: