Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Over ons Humanitair oorlogsrecht Actueel Nog 17.000 handtekeningen voor Kamerdebat verbod kernwapens
27 januari 2015 |

Nog 17.000 handtekeningen voor Kamerdebat verbod kernwapens

Al bijna 23.000 mensen hebben een handtekening gezet voor een verbod op kernwapens. PAX heeft nog 17.000 handtekeningen nodig om het onderwerp als Kamerdebat in de Tweede Kamer te krijgen. Het Rode Kruis steunt deze campagne.

        In 115 landen bestaat al een verbod op kernwapens, maar in Nederland nog niet. PAX (voorheen: IKV Pax Christi) is in september 2014 een burgerinitiatief gestart om een verbod op kernwapens in Nederland als onderwerp van een Kamerdebat in de Tweede Kamer te krijgen. Dit houdt in dat de Tweede Kamer moet debatteren over het verbod op kernwapens wanneer er minimaal 40.000 handtekeningen zijn verzameld. 

Wat is het probleem met kernwapens?

Door de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki bijna 70 jaar geleden vielen meer dan 200.000 doden en zelfs nu nog zijn de gezondheidseffecten merkbaar voor Japanners. Wereldwijd zijn er 17.000 kernwapens, waarvan er 2.000 klaar staan om binnen enkele minuten gelanceerd te worden. De meeste zijn krachtiger dan die in Hiroshima en Nagasaki.

 

Waarom steunt het Rode Kruis de campagne tegen kernwapens in Nederland?

Net als PAX vindt het Rode Kruis dat de humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens onacceptabel zijn. De inzet ervan is niet verenigbaar met het humanitair oorlogsrecht dat bepaalt dat strijdende partijen onderscheid moeten maken tussen burgers en militairen. Adequate hulpverlening na een kernexplosie is bovendien onmogelijk: de straling is zeer schadelijk. Er zal onvoldoende materiaal zijn om hulpverleners tegen de straling te beschermen. En de explosie van een kernwapen zal de infrastructuur compleet hebben vernietigd. Eind december kwamen in Wenen 150 landen bijeen om de desastreuze gevolgen van een nucleaire explosie te bespreken. Peter Mauer, president van het Internationale Rode Kruis (ICRC), noemde de afschaffing van kernwapens een humanitaire noodzaak 

Help mee en teken de petitie tegen kernwapens

 Al meer dan de helft van de handtekeningen gezet. Nog 17.000 te gaan en het Kamerdebat over een verbod op kernwapens in Nederland is een feit. Help mee om tot 40.000 handtekeningen te komen.  Teken de petitie en deel je actie via social media met familie, vrienden en kennissen. Zodat een wereld zonder kernwapens een stap dichterbij komt.